Obama prisegel pred več sto tisoč ljudmi

Z današnjo slovesnostjo v Washingtonu se tudi uradno začenja drugi mandat Baracka Obame.

Objavljeno
21. januar 2013 12.53
Posodobljeno
21. januar 2013 14.00
Inaugural National Mall
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Barack Obama je danes na stopnicah pred kongresno palačo v Washingtonu ponovno prisegel za drugi predsedniški mandat, potem ko mu je ljudstvo na novembrskih volitvah zaupalo še drugi mandat.

V svojem dokaj kratkem inavguracijskem govoru je Obama poudaril potrebo po skupnih prizadevanjih vseh Američanov za napredek in blaginjo, četudi se ne bodo vsi strinjali o vsem. Uvodoma je dejal, da se domoljubi leta 1776 niso borili zato, da kralja zamenjajo s tiranijo oziroma vladavino privilegirane manjšine ali drhali, ampak so se borili za republiko in vladavino ljudstva. To pomeni, da se vsi skupaj zavedajo, da mora velika država skrbeti za ranljive. Obljubil je, da bo v drugem mandatu odgovoril na grožnjo podnebnih sprememb. Napovedal je mirno reševanje sporov, pa ne zaradi naivnosti, ampak ker je to najboljši način za odpravo sumničenj in strahu. »Ostali bomo sidro trdnih zavezništev po vsem svetu, podpirali bomo demokracije od Afrike do Azije,« je še dejal Barack Obama. Po njegovih besedah pa »skupna pot Američanov ne bo končana, dokler ženske ne bodo enakopravne moškim, dokler homoseksualci ne bodo po zakonu obravnavani kot vsi, dokler ne najdejo boljšega načina za izrek dobrodošlice priseljencem in dokler otroci ne bodo varni pred nasiljem.«

Manj evforije kot leta 2008

Obama je sicer uradno položaj predsednika prevzel že včeraj, na zasebni slovesnosti v Beli hiši. Inavguracija ameriškega predsednika namreč vedno poteka 20. januarja, razen, če ta dan pade na nedeljo. Predsednik v tem primeru najprej priseže na zasebni slovesnosti, dan pozneje pa še na javni. Kot smo v Delu že poročali, bo Obama tako postal drugi Američan v zgodovini, ki bo kot predsednik ZDA prisegel štirikrat. Tudi leta 2008 je bila namreč na 20. januar nedelja.

Z današnjo slovesnostjo v Washingtonu tudi uradno začenja drugi mandat Obame. Javnomnenjska raziskava CNN, ki so jo objavili včeraj, je pokazala, da 54 odstotkov vprašanih Američanov pričakuje, da bo Obama svoje delo opravil nadpovprečno dobro, 43 odstotkov pa da bo njegov drugi mandat pod povprečjem. Po napovedih, njegove javne inavguracije ne bo pospremilo navdušenje, ki ga je bil deležen pred štirimi leti, ko je slovesno prisego v živo spremljalo kar 1,8 milijona ljudi. Organizatorji pričakujejo, da se bo v Washingtonu danes zbralo med 800.000 in 900.000 Američanov. Razlog za to je po poročanju CNN odsotnost upanja in pričakovanj o povsem novem načinu vladanja, ki je ga je za številne Američane ob izvolitvi leta 2008 predstavljal prvi temnopolti predsednik. Evforijo je zdaj zamenjal občutek domačnosti ob že poznanem načinu vladanja.

Poziv k enotnosti

Obamov svetovalec David Plouffe je še pred začetkom slovesnosti povedal, da bo današnji govor predsednika nosil sporočilu upanja in enotnosti. »Govoril bo o načelih in vrednotah naših ustanovnih očetov, ki nas lahko vodijo tudi v današnjem modernem in vedno spremenljivem svetu,« je pojasnil Plouffe.

Obamo bo svoje rojake še spomnil, naj se spomnijo na tisto, kar jih povezuje in ne tisto, kar jih razdvaja. Plouffe je še povedal, da predsednika v drugem mandatu čakajo številni izzivi in priložnosti, s katerimi se bo spopadel takoj, ko se bo življenje v prestolnici vrnilo v stare tirnice.

Prisega brez napake

Kot smo v Delu že poročali, je Obama kot predsednik med zasebno slovesnostjo prisegel že včeraj. »Uspelo mi je,« je predsednik Barack Obama dejal med objemom hčerke Sashe, ta pa ga je potolažila »tokrat nisi zamočil«, potem ko sta pred predsednikom vrhovnega sodišča Johnom Robertsom brez napak odrecitirala 34 besed zaprisege.

Baracku Obami in Johnu Robertsu pred štirimi leti v prvo ni uspelo povsem gladko, zato so takrat prisego naslednji dan ponovili v Beli hiši. Tako bo Obama jutri postal šele drugi predsednik, ki je zaprisegel štirikrat (Roosveltu je to uspelo skupaj s štirimi mandati).