Obama prvič gosti kitajskega kolega Xi Jinpinga

Tema pogovorov bo vse od promocije gospodarske rasti, vprašanj energije, podnebnih sprememb, do varnostnih vprašanj.

Objavljeno
07. junij 2013 11.57
CHINA-TIBET/MOTHERS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
New York - Ameriški predsednik Barack Obama bo danes v Kaliforniji na neformalnem srečanju prvič gostil kitajskega kolega Xi Jinpinga. Čeprav bo šlo za neformalno srečanje, ki ni državniški obisk in so ga ameriški mediji že krstili za »vrh kratkih rokavov«, pa je pozornost za srečanje predsednikov dveh velesil zelo velika.

Xi se bo v Kaliforniji ustavil ob koncu turneje po državah Latinske Amerike in Karibov, ki ga je ponesla v Trinidad in Tobago, Kostariko in Mehiko. V Beli hiši pričakujejo, da se bosta voditelja tudi zaradi bolj sproščenega formata srečanja lahko o več zadevah pogovorila globlje in bolj odkrito in ustvarila delovne odnose, ki bodo ključnega pomena za nadaljnji razvoj dogodkov v regiji Azije in Tihega oceana.

Obama bo Xija sprejel popoldne na ranču Sunnylands nedaleč od Los Angelesa. Pogovori se bodo nato nadaljevali še v soboto dopoldne. Po besedah predstavnikov Bele hiše bo dnevni red zelo širok, od promocije gospodarske rasti, vprašanj energije, podnebnih sprememb, do varnostnih vprašanj.

Pri slednjih prednjači vprašanje spletne oziroma računalniške varnosti, saj ZDA že dlje časa trdijo, da iz Kitajske prihajajo številni vdori v vojaške in druge vladne sisteme ter v sisteme ameriških podjetij.

Na dnevnem redu bo tudi vprašanje Severne Koreje, pri čemer pa večjih razhajanj ni, saj obe državi vztrajata, da mora biti Korejski polotok brez jedrskega orožja. Pogovori bodo tekli tudi o pomorskih sporih Kitajske s sosedami, med drugim z Japonsko, Obama pa namerava dati na mizo tudi vprašanje človekovih pravic.