Obama svari, da načrtuje popoln umik iz Afganistana

Karzaj podpis sporazuma o varnostnem sodelovanju zavrača in želi to prepustiti nasledniku, ki bo izvoljen letos.

Objavljeno
25. februar 2014 21.40
US Afghanistan
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je danes po telefonu poklical afganistanskega predsednika Hamida Karzaja in ga opozoril, da ZDA načrtujejo popoln umik svojih vojakov iz države pod Hindukušem do konca leta, če ne bo sklenjenega sporazuma o varnostnem sodelovanju oziroma o statusu sil po letu 2014.

Karzaj podpis sporazuma zavrača in želi to prepustiti nasledniku, ki bo izvoljen letos. Ker Karzaj ni pripravljen na podpis sporazuma, je Obama Pentagonu naročil, naj izdela načrte za popoln umik, so danes sporočili iz Bele hiše.

Sklenitev sporazuma in partnerska afganistanska vlada pa bosta zagotovila sodelovanje pri urjenju, svetovanju in pomoči afganistanskim silam tudi po letu 2014, kar bo v korist obema državama.

»Dlje časa bomo brez sporazuma, težja bo ameriška misija in večja je verjetnost, da bo ameriška prisotnost po letu 2014 manjša po obsegu in po ambicijah,« je Karzaju povedal Obama.

Sporočilo Bele hiše še pravi, da ZDA podpirajo neodvisno, stabilno, poenoteno in demokratično državo Afganistan in bodo ostale njen partner na načelu medsebojnega spoštovanja in obojestranske odgovornosti.

Obama je tudi pozdravil začetek predsedniške kampanje v državi in zagotovil podporo ZDA za poštene, verodostojne, pravočasne volitve pod vodstvom Afganistancev.