Obama za naslednika Clintonove menda izbral Kerryja

Bela hiša informacije o Kerryjevem imenovanju še ni komentirala, čeprav pa Kerry velja za favorita.

Objavljeno
16. december 2012 07.00
Posodobljeno
16. december 2012 08.30
KERRY-STATE/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriški predsednik Barack Obama je po poročanju televizijskih mrež CNN in ABC News za naslednika zunanje ministrice Hillary Clinton, ki se po zaključku mandata umika s položaja, menda izbral senatorja iz Massachusettsa Johna Kerryja.

Kot smo na Delu že poročali, namerava Clintonova, sicer ena od najbolj priljubljenih članic Obamove administracije, po nekaterih ugibanjih odstopiti zato, da se bo lahko podala v tekmo za demokratsko predsedniško nominacijo na prihodnjih volitvah leta 2016.

Bela hiša informacije o Kerryjevem imenovanju še ni komentirala, čeprav pa Kerry po navedbah francoske tiskovne agencije AFP velja za favorita. Njegovo ime se z vse večjo gotovostjo omenja tudi zaradi nedavne odločitve ameriške veleposlanice pri Združenih narodih in do pred kratkim ene od favoritk za položaj prvega diplomata ZDA Susan Rice, ki je predsednika Obamo pred dnevi obvestila, da se umika iz tekme. Precejšen razlog za to potezo so po poročanju britanske tiskovne agencije Reuters kritike, ki so se nanjo vsule po odzivu na septembrski napad na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju, v katerem so umrli štirje ameriški državljani, med njimi tudi veleposlanik Chris Stephens.

Imenovanje morda že ta teden

Po navedbah neidentificiranih virov, na katere se sklicuje Reuters, bi lahko predsednik Obama Kerryja na položaj imenoval že sredi tedna. Bela hiša menda razmišlja tudi o tem, da bi hkrati z imenom novega zunanjega ministra razkrila tudi ime novega obrambnega ministra. Glavni kandidat za ta položaj je menda nekdanji republikanski senator Chuck Hagel, s katerim se je Obama menda že sestal.