Obama za področje energije imenoval Nobelovega nagrajenca

Barack Obama je predstavil nove člane svojega prihodnjega kabineta, med njimi kandidata za ministra za energijo, znanstvenika kitajskega rodu Stevena Chuja.

Objavljeno
16. december 2008 10.11
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Chicago - Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je v ponedeljek predstavil nove člane svojega prihodnjega kabineta, med njimi kandidata za ministra za energijo, znanstvenika kitajskega rodu Stevena Chuja. Ponovno pa je zagotovil, da se z guvernerjem Illinoisa Rodom Blagojevichem ni pogovarjal o svojem senatnem sedežu.

Chu je profesor fizike in molekularne biologije na univerzi Berkeley in odločen zagovornik zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov v ozračje z razvojem novih virov energije. Obama je ob napovedi imenovanja sporočil, da bo njegova administracija cenila znanost in bo sprejemala odločitve na osnovi dejstev, ki zahtevajo odločno ukrepanje.

Poleg 60-letnega dobitnika Nobelove nagrade za fiziko iz leta 1997 je Obama na položaj vodje zvezne Agencije za zaščito okolja (EPA) imenoval Liso Jackson, ki je podobno nalogo opravljala že na ravni zvezne države New Jersey. Če jo bodo potrdili na položaj, pa bo prva temnopolta upraviteljica EPA v zgodovini ZDA.

Na položaj direktorice novega Urada za energijo Bele hiše je Obama imenoval Carol Browner, ki bo usklajevala delo večih ministrstev in agencij na področjih energije in okolja. Brownerjeva je bila v administraciji demokratskega predsednika ZDA Billa Clintona osem let upraviteljica EPA, sicer pa je znana kot zaupnica nekdanjega podpredsednika Ala Gorea.

Na položaj Sveta za kakovost okolja Bele hiše je Obama imenoval Nancy Sutley, namestnico župana Los Angelesa za energijo in okolje. Sutley je tudi prva odkrita homoseksualka, ki jo je Obama predlagal v svojo administracijo.

Obama tako s svojimi imenovanji za področji energije in okolja nakazuje, da bo spremenil dosedanjo smer ameriške politike ter namenil več denarja za raziskave in razvoj alternativnih virov energije. Po njegovih besedah morajo ZDA razviti nove vire energije in načine njihove uporabe, kajti bolj kot odvisnost od tuje nafte je nevarna dolgoročna grožnja podnebnih sprememb.

Obama: Glede Blagojevica ni bilo "neprimernih stikov"


Obama se tudi tokrat ni mogel izogniti vprašanjem, povezanim z vlogo guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha, ki so pretekli teden aretirali med drugim zato, ker je skušal Obamov sedež v zveznem senatu prodati najboljšemu ponudniku. Začasna zapolnitev sedeža je v pristojnosti guvernerja, Blagojevich pa je želel pri tem zaslužiti, vendar je le sprožil svojo aretacijo po preiskavi, ki traja že tri leta.

Obama je ponovil, da se z Blagojevichem ni pogovarjal o svojem senatnem sedežu, in dodal, da so njegovi odvetniki končali notranjo preiskavo. Ta je ugotovila, da z Blagojevicem niso imeli "neprimernih stikov" tudi člani njegove tranzicijske ekipe. Rezultatov preiskave niso objavili, ker ga je za odlog zaprosil zvezni tožilec Patrick Fitzgerald, ki sodno preganja Blagojevicha. Fitzgerald pa je prošnjo za odlog potrdil.