Obama za zaprtje zloglasnega Guantanama

Barack Obama, novoizvoljeni predsednik ZDA in osebnost leta 2008 po izboru ugledne ameriške revije Time, namerava v prihodnjih dveh letih zapreti zloglasno protiteroristično taborišče Guantanamo.

Objavljeno
18. december 2008 11.26
An.D.
An.D.
Washington - Ameriška revija Time je ugledni naslov osebnosti leta 2008 podelila Baracku Obami. Novoizvoljeni predsednik ZDA je gladko pometel s konkurenco oziroma finalisti, finančnim ministrom ZDA Henryjem Paulsonom, francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, republikansko kandidatko za podpredsednico ZDA Sarah Palin in kitajskim režiserjem Džang Jimounom.

V reviji so v obrazložitvi napisali, da je "v najbolj norih volitvah v ameriški zgodovini premagal pomanjkanje izkušenj, smešno ime, protikandidata, ki sta pravi politični instituciji, in rasne razlike ter uspel postati 44. predsednik Združenih držav".

Obama je v pogovoru za revijo napovedal, da namerava v prihodnjih dveh letih zapreti zaporno enoto za teroristične osumljence v ameriški vojaški bazi Guantanamo na Kubi. Odgovorno zaprtje zloglasnega taborišča, prepoved mučenja in vzpostavljanje ravnotežja med ameriško varnostjo in ustavo so sicer prioritete, ki si jih je Obamina ekipa določila že v predvolilni kampaniji.

Ameriški predsednik je dodal, da prednostne naloge njegove zunanje politike obsegajo tudi umik ameriških vojakov iz Iraka, povečevanje ameriške prisotnosti v Afganistanu ter podporo mednarodnih institucij pri soočanju z globalnimi nevarnostmi, kot so klimatske spremembe.


Odhajajoči podpredsednik ZDA Dick Cheney, ki se mu nekatere tehnike mučenja zapornikov pri zasliševanju, denimo simulacija davljenja v vodi, zdijo povsem opravičljive, pa je prepričan, da dokler bo trajala vojna proti terorizmu, Guantanama, kjer je še 250 nelegalno pridržanih ujetnikov, ne bo mogoče zapreti.