Oblasti preklicale iskanje skoraj 200 pogrešanih v izbruhu

Ognjenik je še vedno aktiven, saj vsako uro v njem opazijo štiri ali pet šibkih eksplozij.
Fotografija: Oblasti so preklicale iskanje pogrešanih, saj gre za območje visokega tveganja.FOTO: Johan Ordonez/Afp
Odpri galerijo
Oblasti so preklicale iskanje pogrešanih, saj gre za območje visokega tveganja.FOTO: Johan Ordonez/Afp

Ciudad de Guatemala – Gvatemalske oblasti so potrdile, da je v izbruhu vulkana Fuego 3. junija umrlo 110 ljudi, še vedno pa jih pogrešajo 197. Oblasti so ob tem v nedeljo preklicale njihovo iskanje, saj gre za območje velikega tveganja. 

Predstavnik gvatemalske civilne zaščite David de Leon je povedal, da so se agencije, ki iščejo pogrešane, odločile za preklic iskalne akcije, »ker je območje neprimerno za bivanje in velikega tveganja«.

Oblasti so preklicale iskanje pogrešanih v skupnostih San Miguel Los Lotes in El Recreo, ki ju je izbruh ognjenika najbolj prizadel. Prostovoljni gasilci v okolici mesta Alotenango še vedno nadaljujejo iskanje dveh pogrešanih kolegov.


Vsako uro štiri ali pet šibkih eksplozij


Vulkan, ki je od prestolnice Ciudad de Guatemala oddaljen 35 kilometrov, je še vedno aktiven. Vsako uro v njem opazijo štiri ali pet šibkih eksplozij, ob tem pa se nad ognjenikom več kot kilometer visoko v nebo dviga oblak sivega pepela.



Okoli 3600 vaščanov je moralo zapustiti dom in zatočišče poiskati v šolah in dvoranah lokalnih skupnosti.

Južni del Gvatemale je v nedeljo zvečer z epicentrom v Iztapi stresel še potres z magnitudo 5,8, o morebitnih poškodovanih ali škodi pa za zdaj ne poročajo.

Več iz te teme:

Komentarji: