Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Oblikovana koalicija držav za urjenje ukrajinskih pilotov na F-16

V ospredju načrta za urjenje ukrajinskih pilotov sta Nizozemska in Danska.
Vrh v Vilni. FOTO: Marin Ludovic/Afp
STA
11. 7. 2023 | 20:30
11. 7. 2023 | 20:33
2:05

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes sporočil, da je 11 držav oblikovalo koalicijo, katere namen bo urjenje ukrajinskih pilotov za letenje in vzdrževanje ameriških bojnih letal F-16. Urjenje se bo po navedbah danskega obrabnega ministra Troelsa Lunda Poulsena začelo avgusta na Danskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ustanovljena je koalicija za usposabljanje ukrajinskih letalskih sil na letalih F-16! Danes je 11 partnerskih držav in Ukrajina podpisalo memorandum,« je na Twitterju zapisal Reznikov ter izrazil upanje, da bodo piloti v šestih mesecih usposobljeni za upravljanje ameriških bojnih letal. Minister je sicer danes prispel na vrh zavezništva Nato v Vilniusu.

V ospredju načrta za urjenje ukrajinskih pilotov sta Nizozemska in Danska. Na ozemlju slednje bo tudi potekalo usposabljanje, ki se bo predvidoma začelo avgusta.

image_alt
Vrh v Vilni: Prihodnost Ukrajine je v Natu

»Upam, da bomo rezultate lahko videli v začetku naslednjega leta,« je izjavil Poulsen. Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren pa je dodala, da nameravajo zaveznice vzpostaviti tudi center za usposabljanje pilotov v Romuniji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dlje časa prosi zaveznike za sodobna vojaška letala, vključno z ameriškimi F-16, da bi se Kijev lahko bolje zoperstavil ruski agresiji. ZDA kljub pozivom doslej še niso odobrile dobave bojnih letal F-16 Ukrajini.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine