Območje iskanja izginulega malezijskega letala še razširili

Eno glavnih vprašanj je, kdo je nadziral letalo, ko so ugasnili komunikacijski sistemi.

Objavljeno
17. marec 2014 14.14
Posodobljeno
17. marec 2014 14.43
Malaysia Plane
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Kuala Lumpur − Malezijsko ministrstvo za promet je sporočilo, da bodo izginulo letalo družbe Malaysia Airlines, ki ga pogrešajo že devet dni, iskali tudi v tako imenovanem južnem koridorju, ki se razteza med Indonezijo in jugom Indijskega oceana, piše Slovenska tiskovna agencija.

Avstralski premier Tony Abbott je napovedal, da bo vodstvo v iskalni operaciji v Indijskem oceanu prevzela Avstralija. Ta je sicer ena od 26 držav, ki pomagajo pri iskanju letala, ki je, z 239 potniki in člani posadke, izginilo 8. marca po vzletu z mednarodnega letališča v malezijski prestolnici Kuala Lumpur.

Preiskovalci so medtem začeli večjo pozornost posvečati potnikom in članom posadke, potem ko so se pojavili sumi, da je bilo izginotje letala namerno dejanje. Malezijski premier Nadžib Razak je namreč že v soboto razkril, da so komunikacijski sistem na letalu po vzletu namenoma onesposobili, letalo pa je zatem v neznano smer menda potovalo tudi do sedem ur.

Pozornost preiskovalcev je sedaj osredotočena na kopilota Farika Abdula Hamida, ki je po navedbah družbe Malaysia Airlines izrekel zadnje besede, preden so izgubili stik z letalom. Hamid in pilot Zaharie Ahmad Shah bi lahko bila po mnenju preiskovalcev ključna za razrešitev skrivnosti izginotja letala. Med glavnimi vprašanji je, kdo je nadziral letalo, ko so ugasnili komunikacijski sistemi, piše STA.

Preiskovalci pa prav tako preučujejo možnost, da sta pilot ali kopilot poskušala storiti samomor. Malezijska policija pa je izključila možnost povezave med pilotovo politično privrženostjo in izginotjem. Pilot je bil namreč pripadnik opozicijske stranke, katere vodjo, Anwarja Ibrahima, so nekaj ur pred vzletom letala obsodili zaradi sodomije.

Nove kitajske kritike

Medtem je Kitajska danes ostro kritizirala Malezijo zaradi izvajanja preiskave, saj da je bilo zaradi pomanjkanja verodostojnih informacij izgubljenega veliko časa, piše STA. Po pisanju agencije so se zaradi tega pojavila številna ugibanja in govorice, ki da so še dodatno obremenile družine pogrešanih. Večina potnikov na izgubljenem letalu je bilo sicer kitajskih državljanov, ki so bili na poti v Peking.