Obrezovanje deklic: Zlo, ki bi ga bilo mogoče preprečiti

Prvi globalni vrh, posvečen pravicam žensk, si prizadeva ustaviti grozljivo prakso obrezovanja.

Objavljeno
23. julij 2014 20.32
S. V., zunanja politika
S. V., zunanja politika
Obrezovanje ženskih spolovil­ in otroške poroke je treba po vsem svetu preprečiti »v tej generaciji«, je v Londonu izjavil britanski premier David Cameron, govorec na prvi mednarodni konferenci o pravicah deklic.

Britanija nima »čudežne paličice«, ki bi preprečila praksi, ki uničujoče vplivata na življenje več sto milijonov deklic in žensk po svetu, potrebno je globalno ukrepanje, je izjavil ministrski predsednik. Predstavil je novo zakonodajo, po kateri bodo na Otoku kazensko odgovorni starši, ki ne bodo preprečili, da bi bile njihove hčere podvržene obrezovanju oziroma se poročale kot deklice. Odločitev je spodbudilo parlamentarno poročilo v začetku tega meseca, nacionalni škandal so povzročili podatki, koliko žensk in deklet je bilo celo na Otoku podvrženih obrezovanju in koliko dekletom to grozi.

Življenje brez nasilja

Globalno konferenco sta organizirala britanska vlada in Unicef, Sklad Združenih narodov za otroke, udeležili so se je politiki, aktivisti, med njimi tudi 17-letna pakistanska borka za pravice in izo­braževanje deklic Malala Jusafzaj in številne ženske, ki so bile žrtve obrezovanja spolovil. Prvi vrh, posvečen pravicam žensk, poskuša združiti različne potenciale in ideje in preprečiti strašljivo prakso in običaj, ki ženskam uničuje ­življenje.

»Vsa dekleta imajo pravico do življenja brez nasilja, ne da bi jih prisilili v poroko ali na dolgoletne fizične in psihične posledice obrezovanja. Tovrstne prakse, ne glede na to, kako globoko so ukoreninjene v družbah, kršijo pravice deklic in žensk povsod po svetu, tudi v Veliki Britaniji,« je poudaril premier Cameron.

Obrezovanje, ki pomeni »delno ali popolno odstranitev ženskega zunanjega spolovila ali druge vrste poškodb ženskih genitalij iz nemedicinskih razlogov«, prakticira 29 afriških držav in nekatere azijske in bližnjevzhodne. Najbolj skoncentrirano je v Somaliji, Egiptu, Sudanu, Maliju, kjer prizadene več kot 80 odstotkov ženske ­populacije.

Vsako leto mu je izpostavljenih približno tri milijone deklic in žensk, kakih 125 milijonov žrtev po svetu živi s posledicami. Obrezovanje običajno izvedejo med najzgodnejšo dobo in 15. letom. Pogosto ga motivira prepričanje, kaj pomeni »primerno spolno vedenje«, zagotavljalo naj bi »čisto ženskost«.

Pravkar objavljeno britansko poročilo prinaša podatke za Otok: približno 60.000 deklic, starih do 14 let, se je v Angliji in Walesu rodilo obrezanim materam; kakih 103.000 žensk, starih od 15 do 49 let, in okoli 24.000 žensk, starih 50 let in več, ki so migrirale v Anglijo in Wales, živi s posledicami obrezanih spolovil. Poleg tega je približno 10.000 deklic, starih manj kot 15 let, ki so se doselile na Otok, verjetno bilo obrezanih.

Številke žensk in deklet, ki so bile žrtve teh zločinov, so strašljive, je komentirala britanska notranja ministrica Theresa May. Na konferenci so sprejeli tudi »mednarodno ustanovno listino« s pozivom k odpravi obrezovanja deklic in otroških porok v času ene generacije in programe za preprečevanje teh praks v 12 državah v razvoju.