Obsežen požar blokiral mednarodno letališče v Nairobiju

Letališče so že odprli za notranje lete in tovorni promet, kdaj bodo lahko znova začeli z mednarodnimi leti pa še ni znano.

Objavljeno
07. avgust 2013 11.03
TOPSHOTS-KENYA-AIRPORT-FIRE
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Nairobi − Kenijski gasilci so se vse od ranega jutra borili s silovitim požarom, ki je zajel celotno stavbo terminala za prihode in odhode mednarodnega letališča Jomo Kenyatta (JKIA) v prestolnici Nairobi. Po štirih urah gašenja so rdečega petelina le ukrotili, za njim pa je ostalo ogromno opustošenje.

O huje ranjenih ne poročajo, so pa zaradi vdihavanja dima v bolnišnico prepeljali dva človeka. Gasilci so se po poročanju tiskovne agencije AFP odzvali hitro, a jim je primanjkovalo opreme, zato so jim na pomoč priskočili vojska in policisti z vedri.

»Delamo vse, kar je v naši moči, da bi lahko znova normalno delovali,« je pred zoglenelim terminalom za prihode povedal tiskovni predstavnik predsedniškega kabineta Manoah Esipisu.

Letališče so tako že odprli za notranje lete in tovorni promet, saj vzletno-pristajalna steza v požaru ni bila poškodovana, kdaj bodo lahko znova začeli z mednarodnimi leti pa še ni znano. Kot so sporočili iz letališča, se je na terminalu namreč vdrla streha, poslopje pa je prekrito z ruševinami in vodo ter povsem uničeno.

Ministrstvo za promet je požar na letališču označilo za »veliko katastrofo«. Vzroke zanj še vedno iščejo, sumijo pa, da se je na preostali del terminala razširil iz oddelka za prihode.

Eno ključnih letališč vzhodne Afrike, skozi katerega se steka večina mednarodnega zračnega prometa v tem delu sveta, je vsa letala preusmerilo drugam. Posledice požara, ki je izbruhnil malo pred sončnim vzhodom, bo po pričakovanjih občutilo več deset tisoč potnikov, saj imajo okoliška letališča omejene zmogljivosti in bodo najverjetneje le s težavo sprejela potnike, ki niso mogli pristati v Nairobiju.

Prek mednarodnega letališča v Nairobiju sicer vsak dan potuje okoli 16.000 potnikov, lani pa se je prek njega steklo okoli šest milijonov ljudi. Letališče služi kot regionalno vozlišče vzhodne Afrike, nudi neposredno povezavi z Evropo, Bližnjim vzhodom, Daljnim vzhodom in ostalimi afriškimi državami, z njega pa vzleti oziroma na njem pristane okoli 250 letal dnevno.