Obtožena italijanska marinca na poti nazaj v Indijo

Indijsko zunanje ministrstvo je odločitev Italije označilo kot zmago za diplomacijo.

Objavljeno
22. marec 2013 13.10
INDIA-ITALY-COURT-DIPLOMACY-TRIAL
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

Rim - Italijanska marinca, ki ju čaka sojenje zaradi umora dveh ribičev, se bosta po štirih tednih vrnila v Indijo. Njuna vrnitev bo razelektrila oster diplomatski spor med Rimom in Delhijem, ki ga je sprožila odločitev Italije, da se marincema za umor sodi v domovini.

Vlada v Rimu si je premislila, ko je prejela zagotovila, da bo Delhi spoštoval temeljne pravice obeh obtožencev. Indijsko zunanje ministrstvo je njeno odločitev označilo kot zmago za diplomacijo.

Po navedbah italijanskih uradnikov sta se Massimiliano Latorre in Salvatore Girone z vrnitvijo strinjala. Predsednik države Giorgio Napolitano je v posebni izjavi pohvalil njun »občutek za odgovornost« in potrdil, da jima bo Italija še naprej stala ob strani. Marinca, ki sta se v domovini udeležila glasovanja v sklopu volitev v italijanski parlament, bi se morala v Indijo vrniti v štirih tednih ali najkasneje do 22. marca.

Italijansko zunanje ministrstvo je v začetku meseca sporočilo, da se Latorre in Girone ne bosta vrnila, kar so v Delhiju razumeli kot popolno kršitev medsebojnega zaupanja. Indijsko vrhovno sodišče se je na odločitev odzvalo tako, da je italijanskemu veleposlaniku v državi Danielu Manciniju prepovedalo kakršno koli potovanje izven indijskih meja.

Protiukrep je v preteklih dneh sprožil ostre reakcije s strani rimskih in bruseljskih uradnikov, prepričanih, da Indija z zadrževanjem diplomata krši mednarodno pravo.