Obtoženi kapitan pojasnjuje svoje odločitve

Kapitan trajekta vztraja, da je krmilo podrejenemu prepustil za kratek čas, z evakuacijo pa je odlašal zaradi močnih tokov.

Objavljeno
19. april 2014 18.57
TOPSHOTS-SKOREA-ACCIDENT-BOAT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Seul - Kapitan južnokorejskega trajekta, ki je potonil v sredo, je povedal, da je z evakuacijo ladje odlašal, ker se je bal, da bi močan tok potnike odnesel stran. 69-letni Lee Jun Seok in še dva člana posadke so bili v petek aretirani.

Lee, ki ga je policija že zaslišala, se je opravičil svojcem žrtev. Pojasnil je, da je dal posadki navodilo glede smeri plovbe, nato pa je za kratek čas odšel v svojo kabino in takrat se je zgodila nesreča.

»Tok je bil zelo močan, temperatura oceana je bila nizka in mislil sem, da če bi ljudje trajekt zapustili brez ustrezne presoje, če bi bili brez rešilnih jopičev in tudi če bi jih imeli, bi jih odneslo stran in bi se znašli v drugačnih težavah,« je dejal Lee, ki je obtožen zanemarjanja dolžnosti in kršenja pomorskega prava, ker potnikom ni zagotovil varnosti.

Poleg kapitana je bil aretiran tudi Čo Jun Ki, ki je krmaril ladjo v času nesreče. Po njegovih besedah se je trajekt obnašal drugače, kot je pričakoval. »Sam sem naredil napako, vendar se je krmilo obrnilo dlje, ko bi se moralo,« je zatrdil.

Vsi trije aretirani, kot tudi večina od skupaj 28 članov posadke so preživeli, saj so trajekt zapustili, še preden je potonil.

Potnikom so skoraj uro od začetka težav naročali, naj ostanejo na svojih mestih in naj trajekta ne zapuščajo, tako da so mnogi ostali ujetih v kabinah in niso imeli prave možnosti za rešitev.

Število žrtev nesreče se je medtem povečalo na 32, 270 ljudi še vedno pogrešajo. Potapljači so danes skozi okno trajekta opazili tri trupla. Do njih so poskušali priti tako, da so razbili okno, vendar jim ni uspelo.

Na trajektu Sewol, ki je plul na turistični otok Jeju, je bilo 476 potnikov in članov posadke, med njimi 325 dijakov in 15 učiteljev iz srednje šole v kraju Anson blizu Seula. Rešili so 174 ljudi.