Obtoženi zanikajo krivdo za posilstvo indijskega dekleta

Glavna obravnava se bo pričela v torek. Indijska vlada pa je že sprejela strožjo zakonodajo za posiljevalce.

Objavljeno
02. februar 2013 17.45
APTOPIX India Gang Rape
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
New Delhi - Pet moških, ki so obtoženi posilstva in umora 23-letnega dekleta na avtobusu v New Delhiju, se je danes na sodišču izreklo za nedolžne. Glavna obravnava se bo pričela v torek, indijska vlada pa je že sprejela strožjo zakonodajo za posiljevalce, med drugim tudi smrtno kazen.

Sojenje poteka na posebnem hitrem sodišču v New Delhiju in je zaprto za javnost. Peterica je obtožena, da je 16. decembra na avtobusu v indijski prestolnici brutalno posilila in pretepla 23-letno študentko, ki je kasneje podlegla poškodbam.

Odvetnik enega od obtoženih AP Singh je novinarjem pred sodiščem povedal, da je sodnik Yogesh Khanna danes obtoženim prebral obtožnico. »Vsi so sodniku povedali, da so nedolžni in da so vsi očitki policije neutemeljeni in prirejeni,« je povedal, kot piše Slovenska tiskovna agencija. Krivdo so zanikali po vseh 13 točkah obtožnice, ki jih med drugim bremeni posilstva, ugrabitve, umora, uničenja dokazov ter zarote.

Šestemu obtožencu bodo sodili kot mladoletniku. To pomeni, da mu grozi kazen do največ tri leta zapora. Mladoletnik je obtožen posilstva, ne pa umora tako kot drugih pet obtožencev.

Slednjim grozi smrtna kazen. Indijska vlada je odobrila predlog za strožje kazni za posilstva, med drugim zvišanje najnižje kazni za skupinsko posilstvo na 20 let zapora in smrtno kazen za posilstvo, ki se konča s smrtjo, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Spremembe morata potrditi še predsednik države Pranab Mukherjee in parlament.

»Hitro smo ukrepali in upamo, da se bodo ženske v naši državi počutile varneje,« je v petek zvečer novinarjem povedal pravosodni minister Ashwani Kumar.

Brutalno skupinsko posilstvo je šokiralo Indijo in sprožilo množične proteste ter razpravo o zaščiti in ravnanju z ženskami v Indiji.