Od Kube do Floride: tudi četrti poskus Diane Nyad splaval po vodi

Američanka, ki poskuša preplavati ožino med Kubo in Florido, je zaradi slabega vremena in meduz znova obupala.

tor, 21.08.2012, 16:32

Havana, Tallahassee - Američanki Diani Nyad, ki bo jutri praznovala 63. rojstni dan, sta vreme in predvsem meduze znova preprečila, da bi preplavala morsko ožino med Kubo in ameriško zvezno državo Florido. »Po dolgem pogovoru z njeno ekipo je spoznala, da so ovire na tej poti prevelike. Zato se je odločila, da se bo v njeno dobro in dobro njene ekipe na Key West vrnila s čolnom,« so zapisali na njeni strani.

Diana Nyad je morje med Havano in najbolj južnim floridskim otokom Key Westom poskušala preplavati že četrtič. Če bi ji podvig uspel, bi bila prva plavalka, ki je to območje preplavala brez kletke za zaščito pred morskimi psi.

Prvič se je od Havane do Key Westa podala leta 1978, drugič je poskusila leta 2011, a je zaradi bolečine v ramenu in napada astme odnehala. Še isto leto je poskusila znova, a so se proti njej zarotile meduze, ki so jo večkrat ožgale. Zaradi njih je prekinila tudi tokratni poskus - samo v ponedeljek so jo ožgale devetkrat.

Morsko ožino med Kubo in ZDA je sicer leta 1997 prvič uspešno preplavala Avstralka Susie Maroney, a se je pred morskimi psi zaščitila s kletko. Na nevarno pot - dolgo 166 kilometrov - se je brez kletke junija odpravila še ena Avstralka - Penny Palfrey. Tudi njen poskus je po poročanju Guardiana zaradi močnih morskih tokov splaval po vodi.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se