Od Kube do Floride: tudi četrti poskus Diane Nyad splaval po vodi

Američanka, ki poskuša preplavati ožino med Kubo in Florido, je zaradi slabega vremena in meduz znova obupala.

Objavljeno
21. avgust 2012 18.32
SWIMMING-CUBA-US-NYAD
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Havana, Tallahassee - Američanki Diani Nyad, ki bo jutri praznovala 63. rojstni dan, sta vreme in predvsem meduze znova preprečila, da bi preplavala morsko ožino med Kubo in ameriško zvezno državo Florido. »Po dolgem pogovoru z njeno ekipo je spoznala, da so ovire na tej poti prevelike. Zato se je odločila, da se bo v njeno dobro in dobro njene ekipe na Key West vrnila s čolnom,« so zapisali na njeni strani.

Diana Nyad je morje med Havano in najbolj južnim floridskim otokom Key Westom poskušala preplavati že četrtič. Če bi ji podvig uspel, bi bila prva plavalka, ki je to območje preplavala brez kletke za zaščito pred morskimi psi.

Prvič se je od Havane do Key Westa podala leta 1978, drugič je poskusila leta 2011, a je zaradi bolečine v ramenu in napada astme odnehala. Še isto leto je poskusila znova, a so se proti njej zarotile meduze, ki so jo večkrat ožgale. Zaradi njih je prekinila tudi tokratni poskus - samo v ponedeljek so jo ožgale devetkrat.

Morsko ožino med Kubo in ZDA je sicer leta 1997 prvič uspešno preplavala Avstralka Susie Maroney, a se je pred morskimi psi zaščitila s kletko. Na nevarno pot - dolgo 166 kilometrov - se je brez kletke junija odpravila še ena Avstralka - Penny Palfrey. Tudi njen poskus je po poročanju Guardiana zaradi močnih morskih tokov splaval po vodi.