Odbor senata: Napad v Bengaziju bi lahko preprečili

Odbor je presodil, da bi lahko State Department ob ustreznem ukrepanju zaščitil življenja štirih diplomatov.

Objavljeno
16. januar 2014 17.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Smrt štirih Američanov, med drugim tudi veleposlanika Christopherja Stevensona, je  po več kot letu dni od napada v Bengaziju še vedno pomembna politična tema. Odbor ameriškega senata za obveščevalne dejavnosti je po preiskavi dogodka včeraj naposled zaključil, da bi se dalo napad preprečiti, če bi le State Department po številnih opozorilnih znakih pravočasno ukrepal.

Odbor je ugotovil, da so ameriške obveščevalne službe mesece pred napadom 11. septembra 2012 svarile, da so varnostne razmere na vzhodu Libije z dneva v dan slabše in da je ameriško osebje, nastanjeno v Bengaziju, ogroženo. Da ne gre za neutemeljen strah, sta šest mesecev prej potrdila tudi dva manjša napada na ameriško predstavništvo v obmorskem mestu.

»Kljub jasnim znakom, da so varnostne razmere v Bengaziju vse slabše in prošnjam po dodatnih varnostnih ukrepih, je State Departmen sprejel le malo izboljšav,« so zapisali.

Obsodili so tudi odziv ameriških oblasti po napadu. Kot so zapisali, je administracija Baracka Obame potrebovala preveč časa za spoznanje, da Američani niso umrli med spontanimi protesti proti spornemu protiislamskemu filmu, posnetemu v Kaliforniji, ampak, da je šlo za skrbno načrtovan teroristični napad. Obsodili so tudi dejstvo, da so po več kot letu dni storilci še vedno nekaznovani.

Poleg drugih priporočil je odbor predlagal nadgradnjo varnostnih ukrepov v vseh predstavništvih ZDA, kljub dejstvu, da je ameriški kongres za varnost in vzdrževanje veleposlaništev po svetu za letošnje leto namenil 224 milijonov dolarjev manj kot lani.

Napad na ameriške diplomate v Libiji je v takratnih predvolilnih ZDA nemudoma prerasel v »afero Bengazi«, s katero sta nasprotna politična pola obračunavala drug z drugim. Republikanci so Beli hiši očitali napačno pojasnjevanje ozadja dogodka. V prvih dneh po napadu je Obamova administracija namreč pojasnjevala, da so ameriške diplomate ubili razjarjeni protestniki, ki so se spontano odzvali na žaljivi proiislamski film. Pozneje so priznali, da je napad skrbno načrtovala libijska podružnica organizacije Al Kaida. Te trditve je sicer pred kratkim pod vprašaj postavil ameriški časnik New York Times, ki je poročal, da za napad vendarle ni odgovorna mednarodna teroristična mreža.

Napačna razlaga dogodkov v Bengaziju je takratno ameriško veleposlanico pri ZN Susan Rice, ki je v več intervjujih zatrdila, da so za napad odgovorne spontane demonstracije,  stala položaja na čelu State Departmenta. Smrt diplomatov pa bi lahko postala tudi ahilova peta v morebitni predvolilni kampanji tedanje zunanje ministrice Hillary Clinton, ki velja za eno verjetnejših kandidatk demokratov za predsedniški položaj leta 2016.