Odbor ZN za pravice otrok ostro nad Vatikan

Cerkev so pozvali, naj vse duhovnike, osumljene pedofilije, preda policiji, in izvede javno preiskavo.

Objavljeno
05. februar 2014 13.45
Posodobljeno
05. februar 2014 14.18
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ženeva − Odbor Združenih narodov za pravice otrok je danes ostro kritiziral Vatikan, ker kljub večkrat ponovljenim obljubam ni odpravil sistematičnih zlorab otrok. Cerkev je pozval, naj vse duhovnike in ostale uslužbence, ki so osumljeni nadlegovanja mladoletnikov, preda policiji, hkrati pa izvede javno preiskavo o spolnih zlorabah otrok v katoliški cerkvi, v katero bi bile vključene tudi žrtve in mednarodne institucije za človekove pravice.

Odbor ZN je zavrnil argument Vatikana, da ne more uveljaviti Konvencije ZN o pravicah otrok zunaj svojih zidov, in Vatikan obtožil, da je »ugled Cerkve in zaščito storilcev postavil pred interese otrok«. ZN so kritizirali tudi politiko preseljevanja duhovnikov, osumljenih pedofilije, v druge škofije, kjer so lahko še vedno nemoteno nadlegovali otoke; »kodeks molčečnosti«, ki ga je Cerkev vsiljevala žrtvam; in dejstvo, da so se obtoženi skoraj vsakokrat izognili preganjanju.

Odbor ZN je priporočil, naj nova komisija, ki jo je ustanovil papež Frančišek, za pomoč zaprosi civilno družbo, svoja dognanja pa nato deli z javnostjo in s tem naredi konec praksi pometanja zgodb o zlorabah otrok v Cerkvi pod preprogo. Predlagal je tudi vzpostavitev rehabilitacijskega centra in izplačevanja nadomestila žrtvam in njihovim družinam.

Vatikan je pregledom odbora Združenih narodov za pravice otrok, ki ga sestavljajo neodvisni strokovnjaki, podvržen od leta 1990, ko je ratificiral Konvencijo ZN o pravicah otrok. Podpisnice konvencije so dolžne pred vsakim pregledom odboru predložiti poročilo, kar je Vatikan doslej storil dvakrat - prvič leta 1994, drugič pa skoraj dve desetletji pozneje, leta 2012, potem ko so se nanj vsule kritike zaradi leta 2010 razkritih spolnih zlorab duhovnikov v Evropi in drugod po svetu.