Odmevi afere Hypo: koroški svobodnjaki se upirajo predčasnim volitvam

Priznanje korupcije je odneslo vodstvi svobodnjaške in ljudske stranke na avstrijskem Koroškem.

Objavljeno
16. avgust 2012 21.51
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Celovec – Koroška svobodnjaška stranka je danes še tretjič preprečila glasovanje o razpisu predčasnih volitev v tej južni avstrijski deželi. Poslanci so namreč obstruirali izredno sejo deželnega zbora, na kateri so socialdemokrati, Zeleni in ljudska stranka zahtevali predčasne volitve zaradi novih odkritij o korupciji pri prodaji banke Hypo.

Kot je na seji povedal podpredsednik deželnega parlamenta iz vrst svobodnjaške stranke Johann Gallo, za predčasne volitve ni nikakršnega razloga. Njegova stranka vztraja pri rednih volitvah marca prihodnje leto. Vse ostale stranke v deželnem parlamentu, vključno z ljudsko stranko, ki jo afera Hypo prav tako močno obremenjuje, zahtevajo volitve še letos. Škoda za deželo je zaradi škandaloznih odkritij z vsakim dnem večja, je povedal vodja poslanske skupine socialdemokratske stranke Reinhart Rohr.

Populisti, ki jih je strah ljudstva

Nasprotovanje svobodnjaške stranke je razumljivo, saj ima zdaj v deželnem parlamentu kar polovico vseh poslanskih mest, na predčasnih volitvah pa bi najverjetneje dosegla precej slabši rezultat; ankete jim napovedujejo le še 25-odstotno podporo volivcev. »Odhajate lahko, kolikor dolgo hočete! Vi ste edina populistična stranka, ki se boji ljudstva,« je po odhodu poslancev svobodnjaške stranke iz sejne dvorane zabrusil šef poslanske skupine Zelenih Rolf Holub.

Uradno so svobodnjaki sicer postavili nekaj pogojev za podporo predčasnim volitvam – omejitev stroškov predvolilne kampanje, okrepitev pristojnosti deželnega računskega sodišča, spremembe v delovanju deželnega zbora, po katerih bi majhne poslanske skupine dobile več glasu ... –, vendar jih opozicijske stranke niso bile pripravljene sprejeti.

Prelomno priznanje

Zahtevi za predčasne volitve je botrovalo najnovejše razkritje ozadja prodaje banke Hypo Alpe Adria, ki je bila v večinski lasti dežele Koroške, nemški banki BayernLB leta 2007. Na sojenju v Celovcu je namreč davčni svetovalec Dietrich Birnbacher pred mesecem dni priznal, da si je šest milijonov evrov provizije, ki jo je prejel pri prodaji banke, razdelil s šefoma koroških svobodnjakov in ljudske stranke Jörgom Haiderjem in Josefom Martinzom, del denarja pa je nato šel tudi za tajno financiranje omenjenih strank.

Martinz je tudi sam potrdil besede skesanega davčnega svetovalca in odstopil, nato pa se je s položaja poslovil še vodja koroških svobodnjakov Uwe Scheuch, ki je prav tako sodeloval pri dogovarjanju o razdelitvi denarja. Scheucha je na strankarskem položaju nasledil njegov brat Kurt, v ljudski stranki pa so zamenjali tudi nekatere ožje Martinzove sodelavce, vpletene v dogovarjanje pri prodaji Hypo banke.

Kot kaže, aktualna politična kriza prinaša dokončni prelom s politiko nekdanjega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Od njega sta se namreč prvič javno distancirali vodstvi ljudske in svobodnjaške stranke. Prvi mož avstrijskih svobodnjakov Heinz Christian Strache je tako dejal, da je Haider, namesto da bi razbil uveljavljen sistem političnih zlorab, sam postal podkupljiv.