Odposlanec ZN Brahimi v Damasku poziva k miru

Sirska vlada pravi, da je pripravljena razpravljat o mirovnem načrtu, a pod pogojem, da bodo uporniki posnemali njene poteze.

Objavljeno
20. oktober 2012 17.27
SYRIA-CONFLICT-BRAHIMI
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Lakhdar Brahimi danes v Damasku poskuša doseči prekinitev spopadov med silami predsednika Bašarja al Asada in uporniki. Pogovarjal se je že s sirskim zunanjim ministrom Validom Mualejem, pozneje pa naj bi se srečal tudi z al Asadom. Podrobnosti s srečanja po poročanju Slovenske tiskovne agencije zaenkrat niso znane.

Brahimi na pogovorih skuša doseči štiridnevno prekinitev ognja med praznovanjem muslimanskega praznika eid al adha (kurban bajram), ki se bo začel 26. oktobra. Začasno premirje bi po njegovem mnenju lahko položilo temelje za druge, bolj trajne mirovne pobude.

»Z vlado, političnimi strankami in civilno družbo se bomo pogovarjali o stanju v Siriji,« je ob prihodu v Damask v petek pojasnil Brahimi. »Pogovarjali se bomo o potrebi po zmanjšanju nasilja in o tem, ali ga je mogoče zaustaviti za čas eid al adhe,« je dodal po poročanju STA.

Prizadevanja Brahimija za zagotovitev začasnega miru sta sicer med drugim podprla generalna sekretarja ZN Ban Ki Mun ter Arabske lige Nabil al Arabi. Če bo stranema uspelo doseči prekinitev ognja za praznike, potem bi to obdobje lahko podaljšali, menita. Poziv k premirju je izrazil tudi Washington. Nasilje v Siriji sicer traja že 19 mesecev in je terjalo prek 34.000 življenj.

Sirska vlada za premirje le, če ga bodo spoštovali tudi uporniki

Sirska vlada pravi, da je pripravljena razpravljati z Brahimijem o mirovnem načrtu, a le pod pogojem, da bodo uporniki posnemali njene poteze. Opozicija medtem vztraja, da mora režim napraviti prvi korak in ustaviti vsakodnevno bombardiranje.

V Siriji se medtem nadaljuje nasilje, ki je trenutno osredotočeno predvsem na območje mesta Maret al Numan na severu države, sporoča Sirski observatorij za človekove pravice. Mesto leži ob glavni cesti med severnim mestom Alep in Damaskom. Sirska vojska si želi znova zagotoviti nadzor nad pomembno prometno žilo.

Mesto je tako že od 9. oktobra tarča bombardiranja, v okviru katerega je umrlo več civilistov, tudi otrok. V petek naj bi po navedbah aktivistov v spopadih po vseh državi umrlo vsaj 220 ljudi, več ducat prav v Maaret al Numanu.