Odstavljeni začasni libijski premier zapustil državo

Proti Aliju Zeidanu so takoj potem, ko mu je parlament odvzel pooblastila, izdali zaporni nalog zaradi očitkov o korupciji.

Objavljeno
12. marec 2014 12.36
LIBYA-OIL-ZEIDAN/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Tripoli − Začasni libijski premier Ali Zeidan, ki ga je parlament včeraj odstavil s položaja, je zapustil državo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Proti Zeidanu so včeraj, takoj potem, ko mu je parlament odvzel pooblastila, izdali zaporni nalog zaradi očitkov o korupciji. Takoj po odstavitvi mu je uspelo pobegniti iz države − po nekaterih navedbah se je zatekel v Švico, kjer je nekoč že živel.

Zeidan si je nezaupnico prislužil, ker je severnokorejskemu tankerju, naloženemu z nafto, ki so jo mimo prehodne vlade v Tripoliju prodali uporniki iz vzhodnega dela države, uspelo prebil vladno blokado, kljub izrecnemu ukazu parlamenta Zeidanu, da mu mora izplutje preprečiti, pa četudi z bombardiranjem.

Nezaupnico proti Zeidanu je podprlo 124 poslancev od skupno 194. Parlament je po Zeidanovi odstavitvi za vršilca dolžnosti preimera imenoval obrambnega ministra Abdulaha al Tanija, novega predsednika libijske vlade pa naj bi izvolil v naslednjih 15 dneh, še piše STA.