Odstopil direktor srbskega vladnega urada za Kosovo

Aleksander Vulin se ne strinja s sporazumom o severu Kosova, ki sta ga podpisala Dačić in Thaçi.

Objavljeno
24. april 2013 21.01
KOSOVO-SERBIA/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Beograd - Direktor srbskega vladnega urada za Kosovo Aleksander Vulin je danes vladi ponudil odstop, saj se ne strinja s sporazumom, ki sta ga Kosovo in Srbija parafirala v petek v Bruslju in vsebuje kompromisno rešitev za sever Kosova. Vulin je ob tem podprl pozive k izvedbi referenduma o sporazumu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vulin je odstop napovedal v torek za srbsko državno televizijo RTS, danes pa je odstopno izjavo posredoval še srbski vladi. Kot je pojasnil, je v Bruslju nasprotoval sprejetju sporazuma v obliki, v kakršni sta ga obe strani na koncu parafirali.

Vulin je prepričan, da je v sporazumu manj od tistega, kar vsebuje resolucija srbskega parlamenta o Kosovu, sprejeta januarja letos. Podprl je pozive k izvedbi referenduma, srbski vladni vrh pa pozval, naj se pogovori s predstavniki Srbov na Kosovu in skupaj z njimi najde rešitev.

Srbija in Kosovo sta v petek na desetem krogu pogovorov pod okriljem EU v Bruslju parafirala sporazum o normalizaciji odnosov med državama. Ta v 15 točkah določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. Med drugim določa, da je regionalna policija v tamkajšnjih štirih srbskih občinah del kosovske policije. Načelnik regionalne policije bo kosovski Srb, imenovalo pa ga bo kosovsko notranje ministrstvo, a s seznama imen, ki ga bodo predlagale omenjene štiri občine.

Določa tudi, da bo pravosodje delovalo v okviru pravosodnega sistema Kosova, da pa bo prizivno sodišče v Prištini oblikovalo senat, v katerem bodo večinoma srbski sodniki. Ta senat bo pristojen za omenjene štiri srbske občine. Oddelek prizivnega sodišča bo imel sedež v Kosovski Mitrovici, v vseh senatih tega okrožnega sodišča pa bodo imeli večino srbski sodnik.

Srbska vlada in kosovski parlament sta sporazum potrdila, srbski parlament pa bo o njem odločal v petek.