Odstopil sudanski podpredsednik Taha

Ali Osman Taha je odstopil s položaja, da bi omogočil oblikovanje nove vlade, je sporočil predsednik Omar al Bašir.

Objavljeno
08. december 2013 12.24
QATAR-SUDAN-POLITICS-GOVERNMENT-FILES
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Kartum - Sudanska nacionalna kongresna stranka (NCP) je danes že imenovala dva nova podpredsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot prvi podpredsednik je bil imenovan nekdanji notranji in obrambni minister Bakri Hasan Saleh, kot drugi pa politični sekretar vladajoče stranke Hasabo Mohamed Abdel Rahman, je za AFP razkril član NCP stranke Rabi Abdelati Ebaid.

Bašir je na nujnost sprememb znotraj vlade namignil sredi novembra. Že prejšnji teden je odstavil ministre, odstop Tahe pa naj bi bil po predsednikovih besedah prostovoljen. »Ali Osman bo prostovoljno odstopil, kot je to storil leta 2005 po podpisu mirovnega sporazuma, ki je končal 22 let trajajočo državljansko vojno,« je po poročanju sudanske tiskovne agencije Suna dejal Bašir.

Baširjev režim je vse od septembra pod hudim navalom kritik zaradi nižanja subvencij na gorivo, ki je po pisanju AFP vodilo v najhujše urbane proteste v času njegove vladavine. Po navedbah organizacije Amnesty International naj bi varnostne sile med protesti ubile več kot 200 ljudi.

Strokovnjaki so sicer mnenja, da spontani protesti kažejo na potrebo po nujnih spremembah v Sudanu, ki se sooča z etničnimi upori v regijah Darfur, Južni Kordofan in Beli Nil, gospodarsko krizo in mednarodno izolacijo, piše AFP.

Bašir sicer že od začetka protestov govori o reformah, politične stranke, vključno z oboroženimi uporniki, pa poziva k dialogu, še navaja AFP.

Dosedanji sudanski podpredsednik Ali Osman Taha je bila ključna figura islamističnega državnega udara pred 24 leti.