Odstopila bo bolgarska vlada

Zadnja politična kriza v državi se je začela po porazu vladajoči socialistov na volitvah v evropski parlament.

Objavljeno
23. julij 2014 20.52
BULGARIA-PROTESTS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sofija - Bolgarski premier Plamen Orešarski je danes v skladu z napovedmi podal odstopno izjavo vlade. Orešarski odhaja po 13 mesecih, odkar je prevzel premierski položaj. Z odstopom Orešarskega bo vodenje vlade prevzela začasna vlada. Predčasna parlamentarne volitve, ki naj bi prinesle konec večmesečne politične krize v državi, bodo 5. oktobra, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Odstop vlade je posledica posvetovanj pri predsedniku države konec junija o izhodu iz vladne krize. Bolgarski parlament bo predvidoma v četrtek glasoval o odstopu vlade.

Zadnja politična kriza v državi se je začela po porazu vladajoči socialistov na volitvah v evropski parlament. Kot odgovor na rezultate volitev je koalicijska partnerka, liberalna turška stranka DPS bolgarski vladi odrekla podporo in s tem sprožila novo politično krizo, poroča STA.

Ena od zadnjih nalog danes odstopljena vlade je bilo tudi imenovanje kandidata za bolgarskega evropskega komisarja, a se koalicijski partnerji niso mogli poenotiti o imenu. Socialisti so na ta položaj želeli predlagati zunanjega ministra Kristiana Vigenina, ki pa ne uživa podpore DPS. O imenovanju bo tako sedaj odločala začasna vlada.

Naslednik Orešarskega bo imel po oceni poznavalcev težko nalogo, saj državo poleg slabih gospodarskih razmer pretresa ena od najhujših bančnih kriz, še piše STA.