Odstopila vlada premiera Fillona

Odhajajoči francoski predsednik Nicolas Sarkozy je odstop vlade že sprejel.

čet, 10.05.2012, 13:20; spremenjen: 17:16

Hollande na prvi obisk v Nemčijo

Hollande bo le nekaj ur po zaprisegi odpotoval v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel. Njun pogovor se bodo po pričakovanjih osredotočali na krizo v območju evra.

Pariz − Francoska ministrska ekipa pod vodstvom premiera Francoisa Fillona je Nicolasu Sarkozyju danes podala svoj odstop, ki ga je odhajajoči francoski predsednik že sprejel. Kot so sporočili iz Elizejske palače, bo Fillonov kabinet vse do inavguracijske slovesnosti novega predsednika Françoisa Hollanda, ki bo 15. maja, vodil tekoče posle.

Med letoma 2007 in 2012 vladajoča stranka Unija za ljudsko gibanje (UMP) se sicer že pripravlja na junijske parlamentarne volitve. Tam bo nastopila s sloganom »Izberimo Francijo«, ki po pisanju francoskega dnevnika Libération spominja na tistega iz predsedniške tekme skrajne desničarke Marine Le Pen, ki je volivce nagovarjala z »Da, Francija«.

Za Hollanda skoraj 19 milijonov volivcev

Po uradnih rezultatih nedeljskega drugega kroga francoski predsedniških volitev je socialist Hollande dobil 51,6, Nicolas Sarkozy pa 48,4 odstotka glasov. Rezultate, ki kažejo, da je za Hollanda glasovalo skoraj 19 milijonov volivcev, za Sarkozyja pa nekaj manj kot 17 milijonov, je danes objavil ustavni svet, najvišji sodni organ v Franciji.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se