Odstopila vlada premiera Fillona

Odhajajoči francoski predsednik Nicolas Sarkozy je odstop vlade že sprejel.

čet, 10.05.2012, 13:20; spremenjen: 17:16

Hollande na prvi obisk v Nemčijo

Hollande bo le nekaj ur po zaprisegi odpotoval v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel. Njun pogovor se bodo po pričakovanjih osredotočali na krizo v območju evra.

Pariz − Francoska ministrska ekipa pod vodstvom premiera Francoisa Fillona je Nicolasu Sarkozyju danes podala svoj odstop, ki ga je odhajajoči francoski predsednik že sprejel. Kot so sporočili iz Elizejske palače, bo Fillonov kabinet vse do inavguracijske slovesnosti novega predsednika Françoisa Hollanda, ki bo 15. maja, vodil tekoče posle.

Med letoma 2007 in 2012 vladajoča stranka Unija za ljudsko gibanje (UMP) se sicer že pripravlja na junijske parlamentarne volitve. Tam bo nastopila s sloganom »Izberimo Francijo«, ki po pisanju francoskega dnevnika Libération spominja na tistega iz predsedniške tekme skrajne desničarke Marine Le Pen, ki je volivce nagovarjala z »Da, Francija«.

Za Hollanda skoraj 19 milijonov volivcev

Po uradnih rezultatih nedeljskega drugega kroga francoski predsedniških volitev je socialist Hollande dobil 51,6, Nicolas Sarkozy pa 48,4 odstotka glasov. Rezultate, ki kažejo, da je za Hollanda glasovalo skoraj 19 milijonov volivcev, za Sarkozyja pa nekaj manj kot 17 milijonov, je danes objavil ustavni svet, najvišji sodni organ v Franciji.

Prijavi sovražni govor