Odstranili še en del berlinskega zidu

Zaradi lažjega dovoza do gradbišča luksuznih stanovanj so podrli še en del slavne East Side Gallery.

Objavljeno
27. marec 2013 17.24
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Berlin − Okoli 250 policistov je danes ščitilo odstranitev še enega dela Berlinskega zidu. V zgodnjih jutranjih urah je bilo ob slavni East Side Gallery le malo protestnikov, ki proti odstranitvi zidu demonstrirajo od začetka marca, poroča nemška Berliner Zeitung. Odstranjene dele bodo menda po dokončani gradnji spet postavili nazaj na svoja mesta.

Okoli pete ure zjutraj je bager začel odstranjevati dele berlinskega zidu. Pristona je bila tudi policija, ki je ščitila delavce. Tako se je še podaljšala luknja v zidu, ki so jo naredili na začetku marca, da bi lahko gradbena vozila prišla na gradbišče. Okoli devete ure so z odstranitvijo končali. O odstranitvi dela zidu je investitor policijo obvestil le nekaj ur prej, da bi se izognil morebitnim množičnim protestom.

Aktiviste za ohranitev East Side Gallery je ponovna odstranitev delov zidu presenetila, saj je berlinski župan Klaus Wowereit protestnikom obljubil, da se bo ta del berlinskega zidu v celoti ohranil. Za jutrišnji dan načrtujejo shod pred mestno hišo, da bi še enkrat pridobili županovo pozornost za svoje zahteve.

Investitor Living Bauhaus je medtem napovedal, da bodo odstranjene kose zidu po zaključku del v East Side Gallery vrnili, a predstavnik aktivistov Robert Muschinski o tem dvomi. »Kar je bilo odstranjeno se ne bo vrnilo,« pravi.

Kot smo v Delu že poročali, konflikt o berlinskem zidu traja že vse od marca, ko je investor Living Bauhaus napovedal gradnjo luksuznih stanovanj na »pasu smrti« med vzhodnim in zahodnim Berlinom.