Odvetnik: Sanader se z nogo v mavcu kmalu vrača na Hrvaško

Novi odvetnik Iva Sanaderja meni, da bi se nekdanji hrvaški premier v domovino lahko vrnil že ta ali naslednji mesec.

Objavljeno
16. junij 2011 15.51
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Obrambi nekdanjega hrvaškega predsednika vlade Iva Sanaderja se je pridružil tudi znani zagrebški odvetnik Čedo Prodanović. Kot je povedal za časnik Jutarnji list, si je Sanader na stopnicah salzburškega pripora pred kratkim zvil nogo, sicer pa je v dobri kondiciji in pripravljen na vrnitev v domovino. »Na nogi ima mavec, premika se z invalidskim vozičkom ali s pomočjo palic. Vse ostalo je v redu,« je dejal.

Sanader, ki ga hrvaško pravosodje bremeni večkratne zlorabe položaja in oblasti, se je pred kratkim odločil, da bo 21. junija na sodni razpravi zaprosil za takojšnjo vrnitev na Hrvaško. Kot je povedal Prodanović, izročitev pričakuje že nekaj dni po razpravi.

Po prihodu na Hrvaško bo Snaderja najprej zaslišal Urad za preiskovanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), nato pa si bo lahko ogledal sodni spis.

Nekdanjega hrvaškega premiera so avstrijski policisti na podlagi tiralice aretirali desetega decembra, vse od tedaj pa ga zadržujejo v priporu v Salzburgu. Sanader je vse do prejšnjega tedna vztrajno zavračal možnost, da bi ga izročili Hrvaški, saj je trdil, da tam ne bo deležen pravičnega sojenja, nato pa si je nenadoma premislil.