Odvetnik: Zapornike v Guantanamu spolno zlorabljajo

Zaporniki morajo pred pogovorom z odvetnikom prestati pregled telesnih odprtin, tudi če gre za pogovor po telefonu.

Objavljeno
15. maj 2013 11.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Guantanamo - Britanski odvetnik in direktor organizacije za varstvo človekovih pravic Reprieve Clive Saffotrd Smith je v pismu britanskemu zunanjemu ministrstvu opozoril na zlorabe zapornikov zloglasnega zapora na Guantanamu. Dejal je, mora vsak zapornik pred pogovorom s svojim pravnim zagovornikom prestati pregled telesnih odprtin. »Ameriška vojska je začela neposredno zlorabljati tiste zapornike, ki hočejo svojim odvetnikom sporočiti, kaj se dogaja. Vsak izgovor za implementacijo tega pravila je prav to - izgovor. Zapornike ni treba spolno zlorabiti samo zato, ker hočejo po telefonu govoriti s svojim odvetnikom,« je zapisal v pismu, o katerem poroča britanski Guardian.

Odvetnik je v pismu zapisal, da morajo pregled telesnih odprtin prestati tako tisti zaporniki, ki se s svojim odvetnikom srečajo osebno kot tudi tisti, ki hočejo z njim govoriti po telefonu. Zatrdil je, da je zaradi novega pravila več njegovih klientov že zavrnilo pogovor z njim.

Očitke Smitha je ameriška vojska ostro zavrnila. »Popolni pregledi telesa so narejeni na strokoven način, njihov namen pa je hitro najti in identificirati predmete skrite na in v teles,« je povedal tiskovni predstavnik Guantanama Samuel House. Pojasnil je še, da zapornike preiščejo pred vsakim prehodom med dvema poslopjema, torej tudi takrat, ko morajo pridržani uporabiti telefon v sosednji zgradbi.

O novem pravilu preiskave telesnih odprtin pred pogovorom z odvetnikom je sicer pred dnevi poročala tudi francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški odvetnik David Remes, ki prav tako zastopa več zapornikov, je povedal, da so pravilo uvedli pred kratkim. Dejal je, da nihče od njegovih klientov še ni bil podvržen preiskavi, a dodal, da sta dva zapornika srečanje z njim zaradi grožnje o pregledu odklonila.

Po besedah Remesa hoče ameriška vojska z novim pravilom zapornike prisiliti k prekinitvi gladovne stavke. Po zadnjih podatkih hrano odklanja že 100 zapornikov v Guantanamu, 27 jih hranijo na silo. Štirje ljudje so hospitalizirani, a menda niso v življenjski nevarnosti.

Zaradi gladovne stavke, s katero so zaporniki začeli sredi februarja, se je znova povečal pritisk na ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je zaprtje spornega zapora za osumljene terorizma obljubljal že med prvim mandatom. Po neuspelih poskusih je nad osvoboditvijo zaprtih dvignil roke, kljub temu da so za več kot polovica ljudi že odredili izpust na prostost ali premestitev.