OECD Sloveniji priporoča zmanjšanje števila razvojnih regij

OECD priporoča zmanjšanje števila razvojnih regij s sedanjih 12 na manj gravitacijskih območij.

Objavljeno
18. november 2011 14.56
Posodobljeno
18. november 2011 14.56
OECD
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Ljubljana - Priporočilo Teritorialnega pregleda Slovenije, ki ga je pripravil OECD, je zmanjšanje števila razvojnih regij s sedanjih 12 na manjše število gravitacijskih območij. Ta bi imela zadostno fiskalno kapaciteto in potrebno kritično maso za konkurenčno tekmo v Evropi regij, je po pisanju Slovenske tiskovne agencije ob predstavitvi dokumenta povedal državni sekretar Bojan Suvorov.

Predstojnik službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) Bojan Suvorov je še dejal, da bi bilo združevanje regij bolj ekonomično. Takšno priporočilo Sloveniji je dal tudi Evropski statistični urad zaradi potrebe po harmonizaciji oziroma izboljšanju kvalitete statističnega sistema.

Kot ugotavlja Suvorov, del slovenskih občin dejansko ni sposoben uresničevati svojih nalog v skladu z načeli funkcionalne in finančne avtonomije, vendar pa tega problema tudi z ustavnopravnega vidika ni mogoče reševati z administrativnim združevanjem občin.

V SVLR so sicer prepričani, da bodo pri izvajanju regionalne politike uspeli uveljaviti in ustvariti razmere, ki bodo postopno pripeljale ekonomske kriterije tudi v politične odločitve. V tej smeri so pripravili projekt priprave dogovorov za razvoj regij za naslednjo finančno perspektivo do leta 2020. Kot določa novi zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, bodo dogovore za razvoj regij v bodoče sklepale regije z državo, piše STA.

Zato v službi ocenjujejo, da je funkcionalno in upravljavsko krepitev občin treba zagotoviti s spremembami zakona o lokalni samoupravi in zakona o financiranju občin, s katerima bi se spodbudilo funkcionalno medobčinsko sodelovanje. Spremembe pa morajo biti povezane tudi z uvedbo davka na nepremičnine kot izvirnega davčnega vira za financiranje občin.

Suvorov je izrazil upanje, da bo prihajajoča nova politična koalicija in vlada upoštevala priporočila Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) pri nadaljnjem vodenju razvojne politike. Mednarodne primerjave in pogled od zunaj sta namreč lahko po mnenju državnega sekretarja pomembna dejavnika pri nacionalnih odločitvah.

Po besedah vodje divizije za regionalni razvoj v direktoratu za javno upravo in teritorialni razvoj v OECD Joaquima Oliveira Martinsa je eno izmed temeljnih priporočil Sloveniji rešitev vprašanja fragmentacije institucionalne organiziranosti zaradi odsotnosti vmesne stopnje med centralno oblastjo in občinami, kar otežuje črpanje sredstev evropske kohezijske politike. Pri tem kot eno izmed možnih rešitev navaja povečanje sodelovanja med občinami, kar bi omogočilo doseganje ekonomij obsega, še piše STA.