Ogorčenje zaradi obsodbe novinarjev Al Džazire

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je sporočil, da v obsodbe skupine novinarjev Al Džazire ne bo posegel.

Objavljeno
24. junij 2014 14.16
Posodobljeno
24. junij 2014 14.22
Mideast Egypt Al Jazeera
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Kairo − Včerajšnja obsodba treh novinarjev katarske mreže Al Džazira na večletne zaporne kazni zaradi obtožb o sodelovanju s prepovedanimi Muslimanskimi brati so v mednarodni skupnosti sprožile ostre odzive in obsodbe.

Organizacije za človekove pravice in svobodo medijev ter več držav so nad obsodbami že izrazile ogorčenje, Velika Britanija, Nizozemska in Belgija pa so egiptovske diplomatske predstavnike poklicale na zagovor, piše Slovenska tiskovna agencija. Obsodbe novinarjev v Egiptu je ostro obsodila tudi Bela hiša. Opozorila je na še druge podobne obsodbe na egiptovskih sodiščih, ki niso v skladu s temeljnimi človekovimi pravicami in demokratično vladavino, piše STA, in sicer na pregone protestnikov in kritikov vlade ter izrečene smrtne kazni po sojenjih, ki niso poštena.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa sta izrazila zaskrbljenost nad obsodbo novinarjev in podobnimi sodnimi odločitvami, vključno z množičnim izrekom smrtne kazni 183 članom Muslimanskih bratov.

Sisi ne bo posegel v obsodbe novinarjev Al Džazire

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes sporočil, da v obsodbe skupine novinarjev Al Džazire ne bo posegel. Kot je poudaril, je egiptovsko pravosodje neodvisno, odločitve sodišč pa je treba spoštovati, piše STA.

Pred njegovo izjavo je avstralski premier Tony Abbott napovedal, da ga bo avstralska vlada poskušala prepričati, naj novinarje pomilosti. Med obsojenimi je namreč tudi avstralski novinar Peter Greste, poleg njega pa morata za sedem let za zapahe še vodja urada Al Džazire v Kairu Kanadčan egiptovskega porekla Mohamed Fahmy in egiptovski producent Bamer Mohamed, ki je poleg tega dobil še dodatna tri leta zapora zaradi posedovanja streliva. Zaradi nudenja gmotne pomoči teroristični bratovščini je bilo poleg trojice obsojenih tudi več študentov; britanska dopisnika Al Džazire in nizozemski radijski novinar pa so bili v odsotnosti obsojeni na deset let zapora.