Ohladitev avstralskim gasilcem pomaga pri krotenju požarov

Gasilci se še vedno bojujejo z okoli 140 požari, ki še divjajo po državi.

Objavljeno
09. januar 2013 15.13
AUSTRALIA-WILDFIRES/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Sydney - Današnje hladnejše vreme je avstralskim gasilcem pomagalo pri gašenju požarov, ki so uničili nekaj domov in ubili več tisoč glav živine. Po pisanju Slovenske tiskovne agencije okoli 30 požarov še vedno ni pod nadzorom.

Po tem, ko je v torek požarna ogroženost dosegla eno najvišjih stopenj v zgodovini Avstralije, je sprememba smeri vetra povzročila občuten padec temperatur v Novem Južnem Walesu, kjer so razmere najslabše.

Danes so v glavnem mestu te zvezne države, Sydneyu, namerili 25 stopinj Celzija, kar je občutno manj ko včeraj, ko je živo srebro doseglo kar 42 stopinj. V Melbournu se je danes shladilo na 20 stopinj, vendar naj bi se temperature spet dvignile še pred koncem tedna.

Z ohladitvijo so tudi znižali ocene tveganja. Tako noben požar ni več označen kot katastrofalen, kar bi pomenilo takojšnjo evakuacijo prebivalstva.

Gasilski poveljnik Novega Južnega Walesa Shane Fitzsimmons pa svari pred brezbrižnostjo, saj se kljub ohladitvi in prepovedi kurjenja pojavljajo novi požari.

V Novem Južnem Walesu, ki je najgosteje naseljena zvezna država Avstralije, se je danes 2.000 gasilcev bojevalo s približno 140 požari. 30 jih še vedno niso uspeli ukrotiti.

V Avstraliji so požari v naravi zelo pogosti. Najhujši je izbruhnil leta 2009, ko je umrlo 173 ljudi, še piše STA.