OI: ZDA svarijo letalske družbe pred eksplozivnimi zobnimi pastami

Opozorilo je namenjeno vsem ameriškim in drugim letalskih družbam, ki bodo v prihodnjih dneh letele v Soči.

Objavljeno
06. februar 2014 10.46
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington, Soči − Dan pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju se stopnjuje tudi skrb za varnost nastopajočih in obiskovalcev. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je iz »precejšne previdnosti«, kot so zapisali, tako za ameriške kot tuje letalske družbe, ki letijo v Soči, izdalo opozorilo pred morebitnim terorističnim napadom z eksplozivom, skritim v tubah za zobne paste ali drugih kozmetičnih embalažah. Letalskim prevoznikom svetujejo, naj bodo v prihodnjih dneh še posebej pozorni pri pregledovanju ročne prtljage.

»Čeprav trenutno ne vemo za nobeno neposredno grožnjo domovini, je rutinska komunikacija pomemben del naše zaveze, da poskrbimo za to [domovinsko varnost] prioritetno nalogo,« so zapisali. Dodali so še, da so sprejeli številne varnostne ukrepe, tako tiste vidne javnosti kot ne, in da se bodo ves čas prilagajali »nenehno spreminjajoči se grožnji iz okolja«.

Iz sveta za nacionalno varnost so še sporočili, da za zdaj niso sprejeli še dodatnih priporočil za potnike, ki potujejo v Soči. Še vedno pa velja svarilo potnikom pred nevarnostjo bombnih napadov in ugrabitev, športnikom in trenerjem pa je ministrstvo naročilo, naj zunaj varnostnega območja ne nosijo oblačil z ameriškimi logotipi.

Varnost je bila med organizacijo tokratnih olimpijskih iger ena prioritetnih nalog. V Črno morje sta tako včeraj pripluli ameriški vojaški ladji, znotraj varnostnega območja veljajo strogi varnostni ukrepi.

Ruske oblasti in svet sta na dejstvo, da olimpijada tokrat poteka na enem najbolj nemirnih območji v Rusiji in Evropi, opozorila tudi nedavna teroristična napada v mestu Volgograd, ki sta terjala več kot 30 življenj. Ruske varnostne službe so včeraj sporočile, da so v ruski republiki Dagestan ubile domnevnega načrtovalca napadov — 30-letnega Džamaldina Mirzajeva — in še enega moškega. Tretja oseba, ki je bila prav tako navuoča v hiši, se je predala.