Opazovalci ZN na kraju zločina

Sirski aktivisti trdijo, da je bilo v vasi Tremseh, v osrednji provinci Hama, včeraj ubitih 220 ljudi.

Objavljeno
14. julij 2012 19.12
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Damask - Opazovalci misije Združenih narodov in Arabske lige so po pisanju BBC dosegli sirsko vas Tremseh, kjer se je po poročanju sirskih aktivistov včeraj zgodil novega pokola, v katerem naj bi bilo ubitih najmanj 200 ljudi.

Kot je sporočila Sausan Ghosheh, tiskovna predstavnica misije, so opazovalci vstopili v vasico, ki je 25 kilometrov oddaljena od Hame. Ekipo sestavljajo tako vojaški kot civilni strokovnjaki, njihova naloga pa je dokumentirati in preiskati ozadje zločina.

Sirski režim je že včeraj zavrnil krivdo za pokol in dejal, da so zanj odgovorne oborožene teroristične milice. Sirska državna televizija je včeraj poročala, da so bili v napadu in obstreljevanju vasi Tremseh včeraj ubiti trije pripadniki sirske vojske.

ZDA, Francija in Velika Britanija so pokol stro obsodile, varnostni svet ZN pa pozvale, naj zoper režim sprejme ustrezne ukrepe. Članice VS ZN se sicer še naprej pogajajo o novi resoluciji o Siriji. Na mizi sta še vedno dva predloga novega dokumenta - prvega so pripravile države Zahoda, drugega pa Rusija.