OPCW razkril načrt za uničenje sirskega kemičnega orožja

Organizacija opozarja, da bi pri predvidenih datumih uničenja lahko prišlo do določene zamude.

Objavljeno
18. december 2013 16.03
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Kairo − Generalni direktor Mednarodne organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Ahmet Üzümcü je danes v Kairu razkril podrobnejši načrt uničenja sirskega kemičnega orožja, piše Slovenska tiskovna agencija. Ob tem je opozoril, da bi lahko pri predvidenih datumih uničenja prišlo do določene zamude.

Glede na danes objavljeni načrt bo Rusija zagotovila blindirane tovornjake, s katerimi bodo orožje iz skladišč najprej prepeljali v pristanišče Latakija na sredozemski obali Sirije. Poleg tega bo prispevala plovila in mornarje, ki bodo varovali operacijo natovarjanja tovora v Latakiji in v sirskih ozemeljskih vodah, piše STA.

ZDA bodo poleg posebne ladje, na kateri bodo v mednarodnih vodah uničili najnevarnejše orožje, prispevale dekontaminacijsko in satelitsko opremo ter 3000 kontejnerjev za prevoz več kot 1000 ton smrtonosnih kemikalij. Poskrbele bodo tudi za natovarjanje in prevoz.

Kitajska bo prispevala kamere za nadzor prevoza orožja do Latakije, ki ga bo izpeljal sirski režim, pa tudi deset reševalnih vozil.

V Latakiji bodo na danske in norveške ladje najprej naložili najnevarnejše orožje. V spremstvu norveških in danskih fregat ga bodo pripeljale do enega od italijanskih pristanišč, tam pa ga bodo pretovorili na ameriško ladjo za uničenje, piše STA. Nordijske ladje se bodo nato vrnile v Latakijo in naložile še preostalo kemično orožje, ki ga bodo uničili v komercialnih obratih zunaj Sirije.

Najnevarnejše orožje naj bi v skladu z načrti uničili do konca marca prihodnje leto, preostalega pa do konca junija, a Üzümcü je opozoril, da bi se to lahko zavleklo. Težavo predstavljajo srditi spopadi na območju Kalamuna, zaradi katerih je ogrožena cestna povezava severno od Damaska med Homsom in Latakijo.

Po besedah Üzümcüja je v skladu za uničenje sirskega kemičnega orožja trenutno 9,8 milijona evrov, Japonska pa je obljubila, da bo vanj prispevala še 15 milijonov dolarjev, še piše STA.