Operacija: Čigave so oči hrvaškega predsednika?

Očesno veko Iva Josipovića je v hrvaški javni bolnišnici brezplačno operiral plastični kirurg iz Nemčije.

Objavljeno
15. januar 2014 20.55
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Ko je bil hrvaški predsednik Ivo Josipović primoran skoraj dve leti zaradi težav z očesno veko, kot posledico očesnega virusnega vnetja, nositi temnejša očala, so se hrvaški državljani spraševali, zakaj ne gre na operacijo. Zdaj je to storil, državljani pa se sprašujejo, kako je mogoče, da je bila ta operacija zanj brezplačna. Povrhu je povzročil konflikt interesov.

»Poskusite si tudi vi, spoštovani državljani, brez večmesečnega čakanja sami organizirati prihod tujega kirurga v domači, javni bolnišnici, da vas operira brezplačno,« so med drugim zapisali na spletnem portalu Forum.tm, nasledniku raziskovalnega in nekoč bolj objektivnega tiskanega medija na Hrvaškem. Besedilo so »začinili« z naslovom, da so navsezadnje tudi predsednikove očesne veke pač v lasti Republike Hrvaške.

Zgodba se je pravzaprav začela, ko je predsednikov urad sporočil, da je Ivo Josipović prestal lažjo operacijo rekonstrukcije očesnih vek, ki so je opravili v zagrebškem kliničnem centru Rebro. Dodali so še, da je šef države operacijo dobro prestal in da dobro okreva. Poseg pa je opravil eden najbolj znanih evropskih estetskih kirurgov Milomir Ninković, ki je sicer prijatelj hrvaškega predsednika. Nato so mediji državljanom sporočili, da je Ninković operiral Josipovića brezplačno in da operacija ne bo šla v breme hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje, pri čemer se je postavilo vprašanje, ali je predsednik zaradi tovrstne usluge v konfliktu interesov.

Komisija ugotavlja »stopnjo prijateljstva«

Zgodba se zdaj nadaljuje s preverjanjem, ali je nastal konflikt interesov, ko je predsednika države brezplačno operiral njegov prijatelj, plastični kirurg iz Nemčije. Komisija, ki je pristojna za presojanje o konfliktu interesov, bo zdaj od vseh pristojnih oseb in institucij zahtevala uradna pojasnila o okoliščinah operacije, pojasnjuje predsednica komisije Dalija Orešković. Hrvaški mediji so preverili, da je to prvi primer, da ima komisija opraviti z darilom visokemu državnemu uradniku kot morebitnim primerom konflikta interesov. Kljub temu pa Oreškovićeva že zdaj zatrjuje, »da je zelo težko ugotoviti stopnjo prijateljstva med predsednikom in plastičnim kirurgom«, vendar dodaja, da bi tokratni primer utegnil biti precedens. Po njenem mnenju je brezplačna operacija zagotovo darilo, saj operacija očesnih vek sploh ni običajno prijateljsko darilo in da je najbrž res sporno, če je bila vrednost »operativnega darila« višja od 500 kun (65 evrov).

Komisijo po besedah Oreškovićeve med drugim zanima, kakšen je sploh postopek, da v javni bolnišnici nekega državljana v njegove zasebne namene operira njegov prijatelj zdravnik, ki celo prihaja iz druge države. »Če bo komisija ugotovila kršitve zakona o preprečevanju konflikta interesov, bo o tem petčlanska komisija razpravljala na javni seji,« je še napovedala.

Sum, da je tvegal blamažo preprosto zaradi skoposti

Ali gre za skopost ali za kaj drugega, se zdaj sprašuje javnost, ki ji ni povsem jasno, zakaj si je najbolj priljubljeni hrvaški politik sploh privoščil kaj takšnega. Še posebno v letu, ko pričakuje ponovno izvolitev za predsednika države. In namesto da bi bil to pravzaprav »krepko polepšan« vstop v leto še ene predsedniške kampanje, je za predsednika Josipovića to postala »velika blamaža«. Zakaj? Odgovor na to vprašanje je ponudil omenjeni portal Forum.tm, ki je zapisal, da je najbrž kriva skopost oziroma »kača v predsednikovem žepu«, saj bi si državni poglavar z lahkoto sam plačal operacijo, ki bi ga stala manj kot dva tisoč evrov. Njegova plača znaša dobre tri evrske tisočake, ne nazadnje je sam predsednik ob nastopu predsedniške funkcije tudi prijavil, da ima skoraj 300.000 privarčevanih evrov.