Potrjena nova srbska vlada

Poslanci srbske skupščine so po maratonski seji, ki se je zaklučila zgodaj davi, potrdili novo vlado.

Objavljeno
27. julij 2012 08.29
Posodobljeno
27. julij 2012 08.37
SERBIA-POLITICS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − Poslanci srbske skupščine so po včerajšnji maratonski seji, ki se je po desetih urah razprave zaklučila zgodaj davi, potrdili novo vlado, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Za vlado je po poročanju tiskovne agencije Beta glasovalo 142 poslancev, proti pa jih je bilo 72. Člani kabineta novega srbskega premiera Ivice Dačića so pozneje še prisegli.

Srbija je novo vlado, že dvanajsto od uvedbe večstrankarskega sistema, tako dobila 82 dni po volitvah in 30 dni potem, ko je novi srbski predsednik Tomislav Nikolić vodji socialistov podelil mandat za njeno sestavo. Nova srbska vlada bo imela 17 ministrstev in štiri urade: za Kosovo in Metohijo, človekove in manjšinske pravice, cerkev in verske skupnosti ter diasporo. Vlada bo imela štiri podpredsednike, skupno pa 19 članov, s čimer bo najmanjša od leta 1990.

Njeni osnovni cilji, zapisani v koalicijskem sporazumu, ki so ga 10. julija podpisale Srbska napredna stranka (SNS), koalicija okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) in Združene regije Srbije (URS), so čim hitrejše evropske integracije, gospodarska stabilnost, boj proti korupciji in kriminalu ter socialna pravičnost.

Premier Ivica Dačić bo hkrati vodil tudi ministrstvo za notranje zadeve, ki ga je vodil že v času prejšnje vlade. Kandidat za ministra za obrambo in podpredsednika vlade, pristojnega za varnost, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji je vršilec dolžnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić; kandidat za novega zunanjega ministra pa dolgoletni diplomat in nekdanji srbski veleposlanik na Japonskem Ivan Mrkić.