Opozicijska poslanca vrgli iz stavbe madžarske televizije, protesti tudi v ponedeljek

Poslanci so nameravali prebrati peticijo z zahtevami protivladnih protestnikov.
Fotografija: V svoji peticiji so poslanci podprli protestnike, ki zahtevajo umik nove delovne zakonodaje: ta je v sredo sprožila največje proteste na Madžarskem v zadnjem desetletju. FOTO: Peter Kohalmi/AFP
Odpri galerijo
V svoji peticiji so poslanci podprli protestnike, ki zahtevajo umik nove delovne zakonodaje: ta je v sredo sprožila največje proteste na Madžarskem v zadnjem desetletju. FOTO: Peter Kohalmi/AFP

Medtem ko je v nedeljo v Budimpešti protestiralo 15.000 ljudi, je več madžarskih opozicijskih poslancev vstopilo v stavbo nacionalne televizije MTV. Nameravali so prebrati peticijo z zahtevami protivladnih protestnikov, a so jim načrte prekrižali oboroženi varnostniki: najprej so jim preprečili pot do studiev, ko pa sta dva hotela nadaljevati pot, so ju vrgli iz stavbe.

Protesti so potekali tudi v ponedeljek. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Protesti so potekali tudi v ponedeljek. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


V svoji peticiji so poslanci podprli protestnike, ki zahtevajo umik nove delovne zakonodaje: ta je v sredo sprožila največje proteste na Madžarskem v zadnjem desetletju. Med drugim predvideva povečanje dovoljenega števila nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se bo podaljšal z enega leta na tri. Kritiki so jo že označili kot »suženjsko«.

Madžarska nacionalna tiskovna agencija MTI je poročala, da so politiki pred stavbo nacionalne televizije prišli v spremstvu protestnikov, policija pa je vstop dovolila le skupini parlamentarcev.

Šlo je za poslance tako z desnice kot levice. Njihov vodja naj bi bil neodvisni poslanec Akos Hadhazy, sicer pa so bili med njimi Lajos Kepli in Janos Stummer iz skrajno desne stranke Jobbik, Laszlo Varju iz Demokratične koalicije, Agnes Kunhalmi iz vrst socialistov in neodvisna poslanka Bernadett Szel, še navaja MTI. Politični analitiki ugotavljajo, da se je prvič, odkar je leta 2010 oblast prevzel Viktor Orban, primerilo, da je razdrobljena politična opozicija na Madžarskem združila moči proti vladavini madžarskega premierja.

Politični analitiki ugotavljajo, da se je prvič, odkar je leta 2010 oblast prevzel Viktor Orban, primerilo, da je razdrobljena politična opozicija na Madžarskem združila moči proti vladavini madžarskega premierja. FOTO: Peter Kohalmi/AFP
Politični analitiki ugotavljajo, da se je prvič, odkar je leta 2010 oblast prevzel Viktor Orban, primerilo, da je razdrobljena politična opozicija na Madžarskem združila moči proti vladavini madžarskega premierja. FOTO: Peter Kohalmi/AFP


Kot sta Hadhazy in Szelova kljub hotela priti do studiev, so ju iz stavbe nacionalke »nasilno vrgli ven, kot dva pijanca iz lokala«, piše spletni portal merce.hu. Poleg tega naj bi jo skupil tudi poslanec Varju, ki naj bi ga več varnostnikov dobesedno podrlo na tla, madžarske medije povzema STA.



»Takšno ravnanje je nezakonito in neupravičeno,« Reuters povzema Daniela Dobrenteyja, odvetnika pri Madžarski uniji za državljanske svoboščine (TASZ).

Vladna stran in provladni mediji – med njimi tudi madžarska MTV – so protestnike označili kot anarhiste in »Soroseve plačance«. Protesti so potekali tudi v ponedeljek.

Preberite še:

Komentarji: