Oproščeni general Perišić se je vrnil v Srbijo

Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske ni povedal, kaj namerava početi v prihodnje.

Objavljeno
01. marec 2013 16.41
ADDITION-SERBIA-WARCRIMES-PERISIC
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Momčilo Perišić, ki ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije včeraj oprostilo zločinov, storjenih med vojno v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, zaradi katerih so ga septembra 2011 nepravnomočno obsodili na 27 let zapora, se je danes vrnil v domovino.

Na letališču v Beogradu so ga pričakali svojci, prijatelji, predstavniki srbskega urada za sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, predstavniki ministrstva za pravosodje in obrambo ter številni predstavniki medijev.

Perišić je ob prihodu v Beograd po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da se je v Haag odpravil zato, da bi branil dostojanstvo in čast vojske, naroda in države. Kot je dodal, mu je to zahvaljujoč skupini strokovnjakov tudi uspelo. S tem je po lastnih besedah dokazal, da lahko vztrajen in pismen general zmaga na več področjih. »To je moj skromen doprinos, da Srbija dobi mesto na mednarodnem igrišču, ki ji pripada, in da se z našega naroda končno umakne anatema o kršenju mednarodnih pravil vojskovanja,« je dejal.

Kot smo v Delu že poročali, je haaško sodišče generala Perišića včeraj oprostilo, sodnik Theodor Meron pa je zahteval, da ga nemudoma izpustijo iz zapora.

Perišića so septembra 2011 obsodili na 27 let zaporne kazni zaradi pomoči pri izvedbi zločinov v Sarajevu, Srebrenici in na Hrvaškem med letoma 1993 in 1995. Sodišče ga je spoznalo za krivega v 12 točkah obtožnice, ki mu je med drugim očitala umore, preganjanje na politični, rasni in verski podlagi ter napade na civiliste, oprostilo pa ga je krivde po trinajsti točki obtožnice, ki mu je očitala pomoč pri iztrebljenju Bošnjakov v Srebrenici, saj po mnenju sodišča ni mogel predvideti razsežnosti zločinov, ki so se tam zgodili julija 1995.

Njegova obramba je oktobra na pritožbeni obravnavi zahtevala preklic obsodbe, ki jo je zaradi številnih pravnih in faktografskih napak označila za neutemeljeno. Trdila je, da se Perišićevo nudenje pomoči vojski bosanskih Srbov ne more izenačevati s pomočjo pri zločinih, ki so bili storjeni med vojno. Tožilstvo pa je po drugi strani tedaj trdilo, da je sodba primerna Perišićevim zločinom.