Orban hoče ukiniti financiranje strank

Madžarske stranke sredstva iz proračuna prejmejo glede na svoj uspeh na volitvah.

Objavljeno
18. maj 2012 20.23
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Budimpešta - Madžarski premier Viktor Orban namerava v letih 2013 in 2014 povsem ukiniti financiranje strank, danes poročajo madžarski mediji. Orban je predlog predstavil na četrtkovem srečanju svoje konservativne stranke Fidesz, ki razpolaga z dvotretjinsko večino v madžarskem parlamentu. Kot razlog je Orban navedel slabo stanje v proračunu.

Kot je po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedala tiskovna predstavnica Fidesza Gabriella Selmeczi, bremena varčevanja ne morejo prevzeti le podjetja in družine, temveč tudi stranke. Krščanski demokrati (KDNP), ki vladajo skupaj s Fideszom, so sicer ta ukrep že zavrnili.

Madžarske stranke sredstva iz proračuna prejmejo glede na svoj uspeh na volitvah leta 2010. Fideszu tako trenutno pripada 1,05 milijarde forintov (3,53 milijona evrov), KDNP pa 232 milijonov forintov. Socialistom (MSZP) pripada 521 milijonov, desničarski stranki Jobbik 448 milijonov, zeleni stranki LMP 249 milijonov in demokratičnemu forumu MDF 42 milijonov forintov.

S sredstvi iz proračuna stranke večinoma pokrijejo obratovalne stroške in izdatke za kampanje. Ukinitev tega financiranja pa bi najmanj škode naredila prav Fideszu, saj je ta stranka že v preteklosti dobila največ donacij za predvolilno kampanjo, poleg tega pa ima več kot 40.000 članov, ki redno plačujejo članarino. Pomemben vir financiranja Fidesza je tudi leta 1999 uvedeni strankarski davek, v okviru katerega člani, ki opravljajo funkcije v državi, v strankarsko blagajno prispevajo dva odstotka svoje bruto plače.