Osumljenec za umor 16 Afganistancev prispel v Kansas

Višjega vodnika Roberta Balesa so prepeljali v vojaški zapor Fort Leavenworth v Kansasu.

Objavljeno
17. marec 2012 09.16
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Vojaško letalo z 38-letnim višjim vodnikom Robertom Balesom, ki je osumljen pokola 16 afganistanskih civilistov, je včeraj prispelo na mednarodno letališče Kansas City v ameriški zvezni državi Missouri, piše Slovenska tiskovna agencija.

Televizija KMBC iz Kansasa je poročala, da so varnostne sile povsem blokirale letališče, na katerem je pristalo tovorno letalo zračnih sil. Potem se je do letala odpeljala kolona vozil, ki je čez nekaj časa zapustila letališče.

Ameriški mediji so sicer včeraj prvič objavili ime osumljenca za pokol, ki se je zgodil pred slabim tednom v Kandaharju, med žrtvami pa so bile predvsem ženske in otroci.

Bales je medna poročen oče dveh otrok, ki doslej ni bil znan po nasilništvu. To trdi njegov civilni odvetnik iz Seattla John Browne, ki se sklicuje na družino. Odvetnik tudi pravi, da so Balesa decembra lani že četrtič zapored poslali na vojno območje, in sicer v Afganistan, potem ko je od leta 2003 že trikrat služil v Iraku. Z družino je pričakoval, da se to ne bo več zgodilo, še posebej zato, ker je v Iraku zaradi eksplozije izgubil del stopala.

Balesova domača baza je oporišče Lewis-McChord, vendar bo ostal v edinem strogo zavarovanem zaporu, ki ga premore ameriška vojska na domačih tleh, to je Fort Leavenworth v Kansasu, dodaja STA.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo proti njemu vložena obtožnica. Nekaj zmede je tudi okrog njegove poškodbe glave. Vojaški viri trdijo, da je bila ta posledica prometne nesreče, medtem ko Browne trdi, da je šlo za napad na vozilo z eksplozivom v vojnem območju.