Ovržene obtožbe za genocid zoper gvatemalskega diktatorja

Efraina Riosa Montta po odločitvi sodišča bremenijo »samo« vojni zločini.

Objavljeno
20. april 2013 15.17
Z. R., zunanja politika
Z. R., zunanja politika

Ko je že vse kazalo, da bo roka pravice nazadnje le dosegla nekdanjega gvatemalskega diktatorja Efraina Riosa Montta, 87-letnega upokojenega generala, ki mu očitajo zločine proti človečnosti in genocid v letih njegovega režima, 1982 in 1983, je po skoraj treh mesecih predhodnih zaslišanj, ki naj bi jim sledilo glavno sojenje, vrhovno sodišče preklicalo obtožbe za genocid. Odločilo je, da se postopek vrne v čas pred novembrom 2011, ko so upokojenega generala obtožili vojnih zločinov.

A zajetni dosjeji o zločinih in nedolžnih žrtvah ostajajo. Rios Montt je še vedno ena najbolj kontroverznih gvatemalskih osebnosti. Kar dve neodvisni komisiji, ena pod okriljem Katoliške cerkve in druga v imenu Združenih narodov, sta zbrali obsežno dokumentacijo o kršitvah človekovih pravic v času njegove enoletne vladavine, do katere je prišel z državnim prevratom; v to so vključeni množični poboji, mučenja in posilstva.

Redki zagovorniki Monttovega početja pravijo, da so v tistem času Gvatemalo destabilizirali marksistični uporniki in državljanska vojna. Zato se je general Montt oprl tudi na ZDA, ki so ga vsestransko podprle in mu ponudile tudi »storitve« Cie.

Državljanska vojna, v kateri so bili uporniki na koncu poraženi, se je v Gvatemali končala šele leta 1996 in je trajala 36 let. V tem času je življenje izgubilo najmanj 200.000 ljudi; Amnesty International ugotavlja, da je bilo zgolj leta 1982 ubitih več kot 10.000 pripadnikov majevskega ljudstva, več kot 100.000 kmetov pa je moralo zapustiti domove. Tako je to obdobje eno najbolj krvavih v sodobni zgodovini Latinske Amerike. Še posebno tragično pa je, da se je Monttov vojaški režim znesel predvsem nad pripadniki Majev, na rob porinjenega avtohtonega prebivalstva, ki je večinsko simpatiziralo z uporniki.

Upokojeni general se nikoli ni odrekel želji po oblasti. Na čelu desničarske Republikanske fronte Gvatemale je leta 2003 celo kandidiral za gvatemalskega predsednika – a ni bil izvoljen.

V zadnjih letih je bilo več neuspešnih poskusov, da bi Monttu sodili celo v Španiji. Po zadnji odločitvi gvatemalskega vrhovnega sodišča pa je vse bolj očitno, da bodo mlini pravice mleli tako, da se bo ostareli diktator ognil roki pravice.