Ovse zadovoljen s potekom volitev na Kosovu

Zannier je dejal, da so volitve dokaz, da dogovor med Prištino in Beogradom deluje in začenja dajati rezultate.

Objavljeno
02. december 2013 11.53
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Priština - Generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Lamberto Zannier je danes izrazil zadovoljstvo s potekom lokalnih volitev na Kosovu ter poudaril, da so bile »pomemben korak k vzpostavitvi zaupanja in varnosti«. Na Kosovu je v nedeljo potekal drugi krogu lokalnih volitev.

Tokratne volitve so bile prve, ki so potekale na celotnem ozemlju Kosova, tudi na območjih z večinskim srbskim prebivalstvom.

Zannier je dejal, da so volitve dokaz, da dogovor med Prištino in Beogradom, sklenjen aprila ob posredovanju EU, deluje in začenja dajati rezultate.

Končni izidi drugega kroga volitev še niso znani, prvi rezultati pa kažejo, da je največja poraženka Demokratska stranka premiera Hashima Thaçija.

Izgubila je namreč župane v mestih Gnjilane, Uroševac, Vitin in Lipljan, največje presenečenje pa je poraz strankinega kandidata v Prištini. Tam je slavil kandidat gibanja Vetevendosje (Samoopredelitev) Shpendo Ahmeti.

V severnem delu Kosovske Mitrovice, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, je v drugem krogu županskih volitev v vodstvu kandidat Krstimir Pantić z liste Srpska, ki ga podpira tudi uradni Beograd.