Pahor in Duda odkrila spomenik padlim Slovencem na galicijski fronti

Ob robu slovesnosti se bosta Borut Pahor in Andrzej Duda pogovarjala o evropski integraciji in sodelovanju.
Fotografija: Borut Pahor je nagovoril zbrane na slovesnosti. FOTO: Urad Predsednika Republike
Odpri galerijo
Borut Pahor je nagovoril zbrane na slovesnosti. FOTO: Urad Predsednika Republike

Gorlice – Slovenski predsednik Borut Pahor je danes obiskal Gorlice na jugovzhodu Poljske, kjer se je udeležil prireditve ob odkritju spomenika Slovencem, ki so med prvo svetovno vojno padli na galicijski fronti.

Ob robu slovesnosti je predvideno tudi srečanje Pahorja in poljskega predsednika Andrzeja Dude. Pogovori bodo med drugim potekali o regionalni integraciji in sodelovanju Slovenije z višegrajskimi državami, navajajo na spletni strani urada predsednika republike.



Odkritje spomenika poteka v sklopu obeležij 100. obletnice konca prve svetovne vojne. Spomenik v Gorlicah je eden izmed dveh spomenikov več kot 30 000 vojakom, ki so padli na tem delu vzhodne fronte. Drugi spomenik – oba je zasnoval oblikovalec Janez Suhadolc – bo postavljen v Lvivu v Ukrajini. Odkritje tega spomenika se udeležuje obrambna ministrica Andreja Katič.



Andreja Katič je v svojem govoru je poudarila, da je postavitev spomenika izraz velikega spoštovanja Ukrajine do Slovenije. Ministrica, ki opravlja tekoče posle, je izrazila tudi pripravljenost za pomoč pri postavitvi podobnega spominskega obeležja, ki bi v Sloveniji počastilo ukrajinske vojake, pokopane na vojaških pokopališčih ob Soči, navaja STA.

Komentarji: