Pakistan se konference v Bonnu protestno ne bo udeležil

Vlada Jusufa Raze Gilanija je sporočila, da se konference o prihodnosti Afganistana zaradi sobotnega napada ne bo udeležila.

Objavljeno
29. november 2011 11.52
Posodobljeno
29. november 2011 12.23
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Islamabad - Po sestanku pakistanskega vladnega kabineta so se ministri odločili, da se ne bodo udeležili za prihodnji teden predvidene mednarodne konference v Bonnu, kjer bodo voditelji razpravljali o prihodnosti Afganistana. Pakistanska vlada je odločitev sprejela po tem, ko so v soboto helikopterji Natovih enot v Afganistanu napadli pakistansko obmejno enoto, pri čemer je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov.

Pakistan se je po napadu odzval z ogorčenjem, že tako slabi odnosi z ZDA pa so postali skoraj napeti. Uradni Islamabad trdi, da je bila z napodom kršena njegova suverenost, prekršili pa so tudi mandat mednarodnih sil pod Hindukušem. Zavezništvo in Amerika sta se zaradi »tragičnega in nenamernega incidenta« opravičila.

Pakistan je na napad odgovoril z zaprtjem ključnih poti preko njegovega ozemlja, po katerih Nato v Afganistanu dobiva surovine.

»Odločili smo se, da se konference v Bonnu ne bomo udeležili,« je po pisanju tiskovne agencije Reuters po sestanku dejal eden od vladnih predstavnikov v Lahoreju. Pakistanska vojska je hkrati zanikala namigovanja, da so njeni vojaki s streljanjem Natov napad na obmejno točko izzvali.

V večjih mestih v Pakistanu so v nedeljo potekale protiameriške in protinatovske demonstracije. V Karačiju se je zbralo okrog 700 ljudi. Pred ameriškim konzulatom so vzklikali protiameriška mesta.