Pakistanske oblasti preprečile dostop do Twitterja

Omrežje je blokirano, ker je spodbujalo objavljanje podob muslimanskega preroka Mohameda.

Objavljeno
20. maj 2012 18.49
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Islamabad - Socialno omrežje Twitter ni želelo odstraniti vsebine, za katere pakistanske oblasti menijo, da so žaljive do islamske vere zaradi česar so uporabnikom preprečile dostop do omrežja. Omenjene vsebine menda spodbujajo k objavljanju podob muslimanskega preroka Mohameda na Facebooku. Upodabljanje preroka za mnoge muslimane predstavlja svetoskrunstvo.

Po navedbah predsednika pakistanskega urada za telekomunikacije Mohamed Jase se je Facebook odzval na pakistanske skrbi glede tekmovanja, Twitter pa ne.

»S predstavniki Twitterja smo se dogovarjali, vendar kljub našim pozivom niso želeli odstraniti spornih vsebin. Zato smo se odločili za blokiranje dostopa do njihove spletne strani,«je dejal Jasen. Ukaz za blokado pa jesicer  prišel iz pakistanskega ministrstva za informacijsko tehnologijo, je dejal Jasen. Predstavniki Twitterja in Facebooka blokade še niso komentirali, dodaja STA.

Zaradi podobnih spornih vsebin na Facebooku je leta 2010 v Pakistanu prišlo do več protestov, številne med njimi so priredili študenti, člani radikalnih islamskih skupin. Nekateri protestniki so takrat nosili plakate z napisi, ki so pozivali k sveti vojni proti Facebooku, ker je dovolil sporne vsebine.