Pakistanske žrtve potresa zahtevajo pomoč

Humanitarna pomoč tretji dan po potresu še vedno ni dosegla opustošenega območja v provinci Balučistan.

Objavljeno
19. april 2013 14.38
CORRECTION-PAKISTAN-QUAKE-IRAN
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad -  Prebivalci odmaknjenega kraja Maškal v pakistanski provinci Balučistan so danes pred sedežem lokalnih oblasti zahtevali pomoč, ki po treh dneh od potresa na jugovzhodu Irana še vedno ni prispela na prizadeto območje. »Nujno potrebujemo streho nad glavo. Koliko časa sploh lahko bivamo pod milim nebom?« se sprašuje 48-letni Suhbat Kan.

Po informacijah pakistanskih oblasti je v ponedeljkovem potresu umrlo 41 ljudi, en Iranec in 40 Pakistancev. Samo na območju okrožja Wašuk v provinci Balučistan, ki meji na Iran, pa naj bi potres prizadel več kot 35.000 ljudi. Najhuje je v odmaknjenem mestu Maškal, kjer več tisoč domov, zgrajenih predvsem iz ilovice, zaradi poškodb ni več primernih za bivanje. Številni tako vse od potresa vedrijo pod drevesi in čakajo na pomoč.

Pakistanska vlada je zagotovila, da je na prizadeto območje že poslala tovornjake s pomočjo, a imajo ti zaradi slabih cest težave. Predstavnik lokalne oblasti Sjed Mured Šah je povedal, da dostava šotorov in zdravniških pripomočkov samo z vojaškimi helikopterji poteka prepočasi. »Med ljudmi se širi nezadovoljstvo,« je včeraj povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Danes sta pred sedežem lokalnih oblasti potekala dva protesta. Družine, ki so ostale brez strehe nad glavo, od vlade zahtevajo, naj jim pomaga. »Če tega ne morejo storiti, naj pustijo, da to stori Iran,« je povedal Mohamed Halil, eden od prebivalcev, ki so ostali brez doma.

V ponedeljek je jugovzhod Irana stresel močan potres z magnitudo 7,8, ki so ga čutili vzdolž celotnega Perzijskega zaliva. Ker je bil epicenter potresa na razmeroma neposeljenem območju, Iran ni utrpel večje škode, manj sreče pa je imel jugozahod Pakistana, kjer je brez strehe nad glavo ostalo več tisoč ljudi.