Pakistansko sodišče premieru prepovedalo opravljati funkcijo

Pakistansko vrhovno sodišče je sporočilo, da so Jusufa Razo Gilanija zaradi obsodbe izključili iz parlamenta.

Objavljeno
19. junij 2012 13.42
Posodobljeno
19. junij 2012 13.42
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad - Po poročanju Reutersa bo moral pakistanski premier Jusuf Raza Gilani, ki je bil aprila obsojen zaradi nespoštovanja sodišča, zdaj ponuditi svoj odstop ali pa ga bodo odstavili. Če se poslancem ne bo uspelo dogovoriti o imenovanju prehodnega predsednika vlade, bodo najverjetneje razpisali predčasne volitve.

Gilani je bil 26. aprila obsojen zato, ker švicarske oblasti ni naslovil pisma z zahtevo po ponovnem odprtju sodnega postopka zoper številne pakistanske politike, med njimi tudi predsednika Asifa Alija Zardarija. Da se primer o domnevni korupciji znova odpre, je zahtevalo sodišče, a je Gilani vztrajal, da predsednika države ščiti imuniteta.

Pakistanska ustava sicer vsakemu poslancu, ki je obsojen zaradi nespoštovanja sodišča, prepoveduje nadaljnjo opravljanje poslanskih dolžnosti. To je verjetno tudi razlog, da se Gilani ni pritožil na obsodbo sodišča, saj sodnih oblasti ni hotel »spodbujati« k izvršitvi zakona. A je sodišče danes vseeno odločilo, da Gilani od 26. aprila ni več poslanec, s tem pa tudi ne več premier.