Palestinski gibanji za uresničitev dogovora o spravi

Kljub dogovoru iz leta 2011 razlike med Fatahom in Hamasom ostajajo velike. 

Objavljeno
10. januar 2013 20.04
PALESTINIAN-ISRAEL-UN-DIPLOMACY-CELEBRATIONS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Kairo − Palestinski voditelj Mahmud Abas in vodja gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, Haled Mešal sta se na včerajšnjem srečanju v Kairu dogovorila za začetek izvajanja spravnega dogovora, ki sta ga strani sklenili aprila 2011, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po navedbah palestinskih virov je sredino srečanje potekalo v zelo dobrem ozračju, strani pa naj bi se kmalu znova sestali.

Da sta se gibanji Fatah in Hamas dogovorili za spravna dejanja, je potrdil tudi tiskovni predstavnik egiptovskega predsednika Mohameda Mursija Jaser Ali. Abas in Mašal sta se namreč v Kairu ločeno sešla tudi z Mursijem.

Med palestinskima gibanjema je nasilje izbruhnilo leta 2007, ko je Hamas, po zmagi na parlamentarnih volitvah prevzel nadzor nad Gazo. Kljub dogovoru iz leta 2011 pa razlike med stranema ostajajo velike, piše STA.

Egipt je za rešitev spora med frakcijama posredoval že v času režima prejšnjega predsednika Hosnija Mubaraka. Ta je bil sicer bliže Fatahu, medtem ko je sedanji predsednik Mursi bolj naklonjen gibanju Hamas, zaključuje STA.