Palestinski zaporniki: več kot 200 dni gladovne stavke

Združeni narodi so zaskrbljeni nad zdravstvenim stanjem nekaterih Palestincev v izraelskih zaporih.

Objavljeno
15. februar 2013 13.57
PALESTINIAN-ISRAEL-PRISONERS-DEMO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ramala - Koordinator Združenih narodov za humanitarno pomoč James W. Rawley je po srečanju s palestinskim ministrom za zaporniške zadeve Isom Karakejem izrazil zaskrbljenost za Palestince v izraelskih zaporih. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so še posebej zaskrbljeni za zdravje Samerja Isavija, ki gladovno stavka več kot 200 dni in je na robu smrti.

Nevladna organizacija za podporo zapornikom Adameer je sporočila, da v izraelskih zaporih trenutno gladovno stavka še šest Palestincev. V kritičnem stanju sta poleg Isavija še Tarek Kadan in Džafar Azidine, ki po poročanju Al Džazire skoraj 80 dni odklanjata hrano.

Vsi stavkajoči zahtevajo, da izraelske oblasti proti njim vložijo obtožnico in začnejo s  sodnim postopkom ali pa jih nemudoma osvobodijo. Številni Palestinci so še vedno zaprti na podlagi sporne politike tako imenovanih administrativnih zaporov. Gre za ukrep, ki izhajaj še iz časov britanske nadvlade in omogoča neomenjeno zadrževanje osumljencev. Izraelske oblasti tako lahko vsakih šest mesecev znova podaljšajo pripor, brez vložene obtožnice.  

Včeraj je k ureditvi njihovega položaja pozvala tudi visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay. »Proti pridržanim osebam morajo vložiti obtožnico in jim soditi v skladu z mednarodnimi standardi, ali pa jih nemudoma izpustiti,« je povedala.

Ta teden se je za Palestince v izraelskih zaporih zavzel tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je mednarodno skupnost pozval, naj ukrepa. »Stvari bi lahko ušle izpod nadzora, če življenja zapornikov, ki gladovno stavkajo, ne bomo rešili,« je povedal.

Med 1600 in 2000 Palestincev v izraelskih zaporih je ukinitev t. i. administrativnih zakonom z množično gladovno stavko poskušali doseči že lani. S stavko so prekinili po mesecu dni, ko so z upravniki izraelskih zaporov dosegli dogovor. Ena od glavnih zahteva takratnega protesta je bila osvoboditev vseh pod administrativnim priporom.