Papež bo obisk Kube sklenil s srečanjem s Fidelom

Papež bo daroval tudi mašo, ki se je bo po pričakovanjih udeležilo okoli milijon vernikov, med njimi tudi Kubanci s Floride.

Objavljeno
28. marec 2012 11.53
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Havana − Papež Benedikt XVI. se bo pred današnjim zaključkom tridnevnega obiska na Kubi sestal z nekdanjim kubanskim voditeljem Fidelom Castrom, zatem pa bo na prostem, na Trgu revolucije, daroval še mašo, ki se je bo po pričakovanjih udeležilo okoli milijon ljudi. Slovesnosti se bo udeležilo tudi nekaj sto vernikov, ki so v ta namen prišli s Floride, kjer živi največja kubanska skupnost zunaj meja otoka na svetu.

Benedikt XVI. se je včeraj sestal s kubanskim predsednikom Raulom Castrom, kateremu je po besedah tiskovnega predstavnika Federica Lombardija predlagal, naj Kuba velik petek − dan, ko se kristjani spominjajo Kristusovega križanja − razglasi za praznik.

Poleg tega se je z molitvijo za »tiste, ki trpijo, tiste, ki jim odrekajo svobodo, in tiste, ki so ločeni od bližnjih opozoril tudi na politične zapornike, po mnenju nekaterih pa tudi na kubanske izseljence.

Namen papeževega obiska je bilo okrepiti odnose med Vatikanom in Havano ter na novo utrditi vero na karibskem otoku − za katolike se na Kubi izreka le okoli 10 odstotkov od več kot 11 milijonov prebivalcev −, a papež je med obiskom pozval tudi k bolj odprti družbi. Na te besede se je kmalu odzval kubanski podpredsednik Marino Murillo, ki je dejal, da po papeževem obisku političnih reform ne bo. Kubanski voditelji namreč vztrajajo, da demokracijo na Kubi že imajo, papežev obisk pa vidijo kot dokaz, da je Kuba tolerantna in odprta do verskega izražanja.

Papež Benedikt XVI. je krajšo turnejo po Latinski Ameriki sicer začel v Mehiki, kjer je pridigal proti nasilju mamilarskih kartelov in korupciji, deležen pa je bil navdušenega sprejema.