Papež Frančišek danes daroval prvo nedeljsko molitev

Papež Frančišek je z balkona stanovanja na Trgu svetega Petra nagovoril množico okoli 100.000 vernikov.

Objavljeno
17. marec 2013 09.01
Posodobljeno
17. marec 2013 09.11
Vatican Pope
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Vatikan − Novoizvoljeni papež Frančišek je danes z balkona papeškega stanovanja na Trgu svetega Petra daroval prvo nedeljsko molitev Angel Gospodov. »Hvala za sprejem in vaše molitve,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal množici okoli 100.000 vernikov, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra. Prosil jih je, naj še naprej molijo zanj.

Pred angelusom je Frančišek dopoldne v vatikanski cerkvi svete Ane daroval sveto mašo. Po njej je, neobičajno za papeža, pred cerkvijo pozdravil navzoče vernike in se z njimi tudi rokoval.

Papež je z balkona papeške palače vernike prvič nagovoril že v sredo zvečer, uro po izvolitvi. Med drugim jih je pozval, naj molijo zanj in drug za drugega. Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio je s svojim neuradnim načinom komuniciranja nemudoma osvojil nekaj src, včeraj pa je očaral tudi številne tuje novinarje.

Na srečanju s predstavniki medijev je papež sicer že predstavil svojo vizijo prihodnje vloge Rimskokatoliške cerkve. Med drugim je dejal, da bi morala biti Cerkev revna in bi se morala spomniti svoje naloge − služiti revnim. Že dan po izvolitvi pa je kardinale med mašo v Sikstinski kapeli posvaril, da katoliška cerkev tvega, da bo brez prenove postala le malo več kot dobrodelna ustanova brez vsakršnih duhovnih temeljev.

Mestne oblasti pričakujejo, da se bo med današnjo molitvijo na trgu zbralo okoli 200.000 vernikov, še več, okoli milijon, pa jih pričakujejo na inavguracijski maši v torek. Te se bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležili tudi številni tuji državniki − med njimi tudi argentinska predsednica Cristina Kirchner in ameriški podpredsednik Joe Biden − ki bodo v Rim začeli prihajati že danes.